Website translation into 96 languages

Wednesday 18 June 2014

ПП «Перспектива-Ріелтор» має сплатити 6,38 млн грн у розвиток інфраструктури Одеси



Суд відмовився визнати недійсним договір пайової участі ПП «Перспектива-Ріелтор» у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Одеси від 2006 року, за яким фірма має сплатити місту 6,38 млн грн. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 10 червня.

ПП «Перспектива-Ріелтор» з 2007 року будує житловий комплекс в Одесі на вул. Генерала Плієва, 1. Роботи ведуться з перервами через кризову ситуацію в будівництві. У 2012 році будівництво відновилося завдяки додатковим інвестиціям, які внесло ТОВ «Фонд сприяння добудові».

Через рік, влітку 2013 року, «Фонд сприяння добудові» звернувся до суду з проханням визнати недійсним договір пайової участі ПП «Перспектива-Ріелтор» у розвитку інфраструктури Одеси.

За цим договором виконком надав ПП «Перспектива-Ріелтор» право забудовувати ділянку, а фірма мала передати місту квартири у побудованому комплексі і сплатити певну суму. Станом на 2012 рік розмір пайового внеску становив 6,38 млн грн., з яких раніше було перераховано місту 3,09 млн грн. Крім того, фірма має передати місту 351,5 кв м у першій черзі, а також по 9,7% житла від загальної площі квартир у другій та третій чергах, та 12% житла від загальної площі квартир надбудованих поверхів (17 та 18 поверхи).

«Фонд сприяння добудові» вважає, що направлення його інвестицій на сплату необґрунтованої пайової участі замість направлення цих коштів на відновлення будівництва є таким, що суперечить загальним засадам цивільного законодавства, а саме розумності, добросовісності та справедливості. Розмір пайової участі фірма вважає завищеною, оскільки він становить 10% від вартості будівництва, а відповідно до закону про регулювання містобудівної діяльності, що набув чинності у 2011 році, він не може перевищувати 4%.

Суди перших двох інстанцій спочатку задовольнили позов «Фонду сприяння добудові», погодившись із доводами фірми і зобов’язавши виконком і ПП «Перспектива-Ріелтор» укласти новий договір. Однак у грудні минулого року Вищий госпсуд відправив справу на новий розгляд. І у березні та червні цього року суди перших двох інстанцій відмовилися визнати договір про пайову участь недійсним.

Суди мотивували своє рішення тим, що «Фонд сприяння добудові» не є учасником договору про пайову участь, тому його вимоги є безпідставними, оскільки фірма фактично примушує інших осіб до вчинення цивільно-правової угоди, що прямо заборонено ст.627 ЦК України.

Щодо посилання на завищеність розміру пайової участі, то суд вказує, що ПП «Перспектива-Ріелтор» саме не вжило жодних заходів для приведення умов договору до зміненого законодавства.

Засновниками ПП «Перспектива-Ріелтор» є Ярослав Порохняк і ТОВ «Нове місто!», яке заснували Анатолій Гречуха і Олександр Марченко. Статутний фонд фірми становить 100 грн. Директором ПП є Антанділ Гунія.

Порохняк відомий як начальник юрвідділу «Укрсоцбанку» (коли банком володів Валерій Хорошковський), співвласник «Союз-Віктана» і віце-президент U.A. Inter Media Group, коли ці активи контролював Хорошковський. Порохняк також входив до складу засновників меблевої компанії «Меркс», засновником якої був Хорошковський. А з 2009 року разом із кіпрською компанією Хорошковського увійшов до складу засновників ТОВ «Студія квартал-95», яка до 2013 року співпрацювала з «Інтером» (Хорошковський продав «Інтер» Дмитру Фірташу та Сергію Лавочкіну на початку 2013 року). Зараз засновниками «Студії квартал-95» є Володимир та Олена Зеленські.