Website translation into 96 languages

Friday 17 July 2015

Після зняття санкцій з Ірану, підприємці сподіваються на пожвавлення торгівлі


Ковтком свіжого повітря стало для іранців досягнення угоди із Заходом. З 2006 року проти Ірану діють санкції та ембарго через ядерну програму уряду.

Санкції США та ЄС забороняють експорт до Ірану атомної, ракетної і значної частини військової продукції, прямі інвестиції у газову, нафтову і нафтохімічну промисловість, імпорт нафтопродуктів.


Санкції також забороняють будь-які контакти з іранськими банками та страховими компаніями, фінансові транзакції і співпрацю з морським флотом. Після досягнення угоди з Заходом іранські підприємці сподіваються на пожвавлення торгівлі.

Економісти підрахували, що третина іранської економіки потрапила в лещата санкцій. Зокрема, торгівля з ЄС, що скоротилася майже в 4 рази за останнє десятиріччя. З 80-мільйонним населенням та ВВП в майже 400 млрд євро, Іран може стати найбільшою економікою, що доєднається до глобальної торгової та фінансової системи після розпаду Радянського Союзу.

“Якщо ми дочекаємося зняття санкцій, не лише на нафтовому ринку, але й в енергетичному секторі, ми побачимо чималий приплив коштів на внутрішній ринок. Зняття санкцій та ембарго відкриває потенційний шлях для іноземних інвестицій. І це матиме величезний вплив”, – вважає голова CIBC Foreign Exchange.

Іран має таке ж населення, що й 6 заможних нафтових держав Перської затоки та Ірак разом узяті. За останнє десятиліття ці країни значно розвинулися, а Іранові довелося виживати. Утім, вже за кілька років, якщо офіційний Тегеран дотримається угоди з Заходом, ситуація може радикально змінитися.