Website translation into 96 languages

Tuesday 21 July 2015

Вчені досліджують походження Всесвіту


Сто років тому Альберт Ейнштейн передбачив, що Всесвіт має бути наповнений гравітаційними хвилями. Але ми достеменно не знаю, чи мав рацію Ейнштейн, тому що їх досі шукають. Це досить складне завдання.


Пол Макнамара, вчений проекту: “Гравітаційні хвилі йдуть з усього Всесвіту. А той факт, що це гравітація, вони проходять через зірки, галактики, Вас, мене, Землю, усе.”

Ці невловимі гравітаційні хвилі дуже слабкі.Отож, пристрої, призначені, щоб їх вловити, – дуже чутливі. У Німеччині розташований один з детекторів.

Карстен Данцман, директор Інституту імені Альберта Ейнштейна: “Це – робот, у нього “руки”, які простягаються на 600 метрів під різним кутом. А тут, у цій маленькій траншеї – вакуумна труба, всередині якої високопотужні лазерні промені. Якщо подивитися вниз, то можна побачити цю вакуумну трубу.”

Експеримент призначений для виміру відносної різниці у довжині двох лазерних променів. Гравітаційна хвиля відхилить промені на крихітну відстань, яку навіть важко зміряти.

З мільйонами потенційних джерел у цілому Всесвіті є шанси, що вдасться зафіксувати гравітаційні хвилі. І тоді це стане революцією в астрономії.

Мішель Ерс: “Це зовсім інше вікно у всесвіт. Те, що ми робимо зараз, – це вивчаємо Всесвіт здебільшого в електромагнітних хвилях і нейтрино. З гравітаційними хвилями ми поглянемо на Всесвіт іншими очима. Можна буде бачити речі, які не випромінюють того, що ми вважаємо світлом.”

Карстен Данцман: “Увесь Всесвіт взаємодіє завдяки гравітації, і це дає нам надію на те, що гравітаційні хвилі дозволять нам побачити темну сторону Всесвіту. І хто знає, що там.”