Website translation into 96 languages

Tuesday 15 April 2014

НОВІ ТЕХНОЛОГІІ ДОПОМОЖУТЬ "ПОБАЧИТИ" РАКОВІ КЛІТИНИ


Лікарі постійно шукають нові шляхи боротьби з раковими захворюваннями, і останнім серед нових засобів стали високотехнологічні окуляри.
 
Нині у лікарів-онкологів є два способи лікування ракових хвороб: атакувати пухлину поєднанням хімічних препаратів і радіотерапії або хірургічне видалення пухлини.
 
Другий метод дуже популярний, але не завжди успішний, бо в багатьох випадках складно визначити, де закінчується пухлина і починається здорова тканина.Тому хірурги часто видаляють тканину довкола пухлини, однак ракові клітини часто виживають, і з часом доводиться робити повторні операції.

Однак нова технологія, яку розробили в США, дозволяє хірургам "бачити", котрі клітини вражені раком, а котрі здорові, що дозволяє збільшити шанси на видалення всіх ракових клітин протягом однієї операції.

"Ця технологія дійсно дивовижна - це наче мати в операційній під руками мікроскоп", - каже хірург Раян Філдз, який брав участь у перших випробуваннях нового пристрою.

Під час дослідження пацієнтам перед операцією робили ін'єкції барвника з пептидом - невеликим протеїном, який прив'язується до ракових клітин.Забарвлені ракові клітини випромінюють світло з такою довжиною хвиль, яку не сприймає людське око, однак яку фіксує сенсор в окулярах хірурга.

"Сенсор вловлює світіння від барвника, підсадженого в ракову тканину, і проектує зображення в поле зору хірурга", - пояснює доктор Ачілефу.Це створює доповнену реальність, яка дозволяє хірургам бачити розростання ракових клітин, забезпечуючи необхідні підказки в реальному часі під час операції.

Доктор Самуель Ачілефу розробив і сам барвник, і технологію окулярів.

Поки що нова методика лише починає розвиватися, однак хірурги пророкують їй велике майбутнє. "Вона має потенціал зменшити масштаб операції, коли це безпечно, і підкаже, коли потрібно видалити більше тканини, якщо це необхідно", - сказав доктор Раян Філдс, хірург із Ракового центру Сайтмана в лікарні "Барнс-Джуіш".

За статистикою, до 40% пацієнтів з раком грудей в США та трохи менше 20% у Британії потребують повторної операції.Якщо з'явиться можливість підходити до видалення пухлин більш стратегічно і виважено, то необхідність повторних стресових для пацієнтів операцій може знизитися.

Поки що цю нову технологію з окулярами випробовували лише на пацієнтах, котрі страждають від раку шкіри та грудей.Однак доктор Ачілефу переконаний, що її можна застосувати для різних видів раку. 

Як показали досліди, барвник може проникати в ракові клітини в грудях, простаті, легенях, підшлунковій залозі тощо. Було навіть продемонстровано, що таким чином можна виявити передракові клітини.