Website translation into 96 languages

Thursday 10 September 2015

Угода щодо Ірану у центрі президентської кампанії США

Угода щодо ядерної програми Ірану стала однією з ключових тем президентської кампанії у США. За кілька днів до голосування в Конгресі свої погляди на проблему озвучили головні кандидати, чітко дотримуючись партійної лінії. Представниця Демократичної партії Гілларі Клінтон підтримує договір, але висуває попередження Тегерану:

- Сполучені Штати ніколи не дозволять вам (іранцям) отримати ядерну зброю. Як президент, я вживатиму всіх заходів, необхідних для захисту Сполучених Штатів і наших союзників. Я без вагань вживатиму і військових дій.

Прихильники консерваторів влаштували у Вашингтоні мітинг проти угоди з Іраном. Один із фаворитів на висунення у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп розкритикував інших підписантів угоди за торгівлю з Тегераном ще до зняття економічних санкцій:




- Подивіться на Росію, погляньте на інші держави: вони продають ракети, вони продають те, що стосується ядерної галузі та інші речі. А ми нічого їм не продаємо.

Інший республіканський кандидат, сенатор Тед Круз, застерігає, що зняття санкцій з Тегерана призведе до збільшення фінансової підтримки Іраном радикальних угруповань на Близькому Сході, які відомі антизахідною риторикою:

-Якщо цю угоду втілять в життя, то більше ста мільярдів доларів дістануться Хамасу, Хезболлі, хоуситам і радикальним ісламським терористам. Ці мільярди вони використають, щоб убивати американців, ізраїльтян та європейців.

Чи буде втілена в життя угода з Іраном, залежить не лише від голосування в Конгресі, а й від того, хто стане наступним президентом США.