Website translation into 96 languages

Thursday 3 November 2022

Даян фон Фюрстенберг: створила плаття-Wrap та світ високої моди з соціальним серцем

Diane von Fürstenberg - першорядна зірка, бельгійська модельєрка, найвідоміша за винахід своєї сукні з запахом. 




Вона спочатку стала відомою в 1969 році, коли вийшла заміж за німецького князя дому Фюрстенберг, як дружина принца Егона фон Фюрстенберга. Після їхнього розставання в 1972 році та розлучення в 1983 році вона продовжувала використовувати його прізвище.


Її модний дім Diane von Furstenberg (DvF) доступний в понад 70 країнах і 45 окремих магазинах по всьому світу, а штаб-квартира компанії та флагманський бутик розташовані в районі Meatpacking на Манхеттені.


Вона є колишньою головою Ради дизайнерів моди Америки (CFDA), цю посаду вона обіймала з 2006 по 2019 рік; у 2014 році Forbes увійшла до списку 68 найвпливовіших жінок у світі, а в 2015 рік був включений до Time 100, як обличчя журналу Time.

У 2016 році вона була нагороджена почесним доктором Нової школи. У 2019 році її включили до Національної жіночої зали слави.

Перші роки
Фюрстенберг народилася як Діана Сімона Мішель Халфін у Брюсселі, Бельгія, в родині євреїв. Її батько, уродженець Бессарабії Леон (Ліпа) Халфін, емігрував до Бельгії в 1929 році з Кишинева, а пізніше шукав притулку від нацистів у Швейцарії. Її матір'ю була гречанка Ліліан Нахміас із Салонік, яка пережила Голокост і спочатку була схоплена нацистами, коли вона була учасником руху Опору під час Другої світової війни. За вісімнадцять місяців до народження Фюрстенберг її мати була в'язнем концтабору Аушвіц. Фюрстенберг широко говорила про вплив своєї матері на своє життя, приписуючи їй те, що вона навчила її, що «страх — це не вихід».

Фюрстенберг навчався в школі-інтернаті в Оксфордширі. Вона навчалася в Мадридському університеті, а потім перейшла в Женевський університет, щоб вивчати економіку. Потім вона переїхала до Парижа і працювала помічником агента модного фотографа Альберта Коскі. Вона виїхала з Парижа до Італії, щоб стати учнем до текстильного виробника Анджело Ферретті на його фабриці, де вона дізналася про крій, колір і тканину. Саме тут вона розробила та виготовила свої перші сукні з шовкового трикотажу.


Кар'єра і бренд
Через рік після одруження Фюрстенберг почала розробляти жіночий одяг: «Як тільки я зрозуміла, що скоро стану дружиною Егона, я вирішила зробити кар’єру. Я хотіла бути кимось, а не простою маленькою дівчинкою, яка вийшла заміж. Після розлучення Фюрстенбергів у 1973 році Егон також став модельєром. Після переїзду до Нью-Йорка вона зустріла високопоставленого редактора Vogue Діану Вріланд, яка оголосила її дизайни «абсолютно приголомшливими». Її ім'я було внесено до календаря моди для Тижня моди в Нью-Йорку, і так був створений її бізнес.

У 1974 році вона представила трикотажну сукню з трикотажу, яка стала культовим предметом жіночої моди; він включений до колекції Інституту костюма Музею мистецтв Метрополітен. Незабаром після запуску щотижня продавалося 25 000 суконь.

За даними Forbes, до 1976 року було продано один мільйон суконь. 

Після успіху сукні з обгорткою фон Фюрстенберг була зображена на обкладинці журналу Newsweek у 1976 році. Супровідна стаття оголосила її «найпопулярнішою жінкою з часів Коко Шанель». Вона запустила косметичну лінію та свій перший аромат, «Тетяна», названий на честь своєї доньки. The New York Times повідомляла, що до 1979 року річний обсяг роздрібних продажів компанії становив 150 мільйонів доларів (еквівалент 560 мільйонів доларів у 2021 році).


У 1985 році фон Фюрстенберг переїхала до Парижа, де заснувала франкомовне видавництво Salvy. Вона започаткувала низку інших бізнесів, у тому числі лінію косметики та бізнес з продажу товарів для дому, які вона запустила в 1991 році. У 1992 році фон Фюрстенберг продала 1,2 мільйона доларів (еквівалентно 2,3 мільйона доларів у 2021 році) своєї колекції Silk Assets за дві години. на QVC. Вона пояснює, що успіх додав їй впевненості, щоб відновити свою компанію.

У 1998 році вона опублікувала свої ділові мемуари «Diane: A Signature Life». У 2004 році вона представила колекцію вишуканих прикрас DVF by H. Stern, а також випустила шарфи та пляжний одяг. У 2006 році її обрали президентом Ради модних дизайнерів Америки. 

У 2014 році дизайнер приєдналася до кампанії Ban Bossy як речник, який виступає за лідерські ролі для дівчат. Вона також випустила свої другі мемуари «Жінки, якими я хотіла бути» — автобіографію, яка розповідає про її особисте життя та виховання.

У період з 2017 по 2019 рік бренд DVF втратив майже 80 мільйонів доларів, що призвело до того, що в травні 2020 року в США було звільнено 75% робочої сили. До 2018 року продажі, які становили 300 мільйонів доларів до рецесії 2008 року, впали до 150 доларів. мільйонів.

У 2018 році бренд заборонив використання мохеру після того, як PETA показала, що працівники калічать і вбивають кіз, щоб отримати його. Усе хутро, ангора та екзотична шкіра також були заборонені в майбутніх колекціях.

У 2020 році DVF назавжди закрив 18 із 19 магазинів у США.

Філантропія
Фюрстенберг є директором Фонду сім’ї Діллер фон Фюрстенберг, який надає підтримку некомерційним організаціям у сфері будівництва громад, освіти, прав людини, мистецтва, охорони здоров’я та довкілля. У 2010 році фонд створив The DVF Awards, які щорічно вручаються чотирьом жінкам, які демонструють лідерство, силу та мужність у своїй відданості справам жінок. У 2011 році фонд виділив High Line 20 мільйонів доларів.

Фюрстенберг входить до правління Vital Voices, жіночої лідерської організації, і була одним із голів проекту для огляду майбутнього нью-йоркської індустрії моди Майкла Блумберга, підготовленого New York City Economic Development Corporation. 


У 2016 році Фюрстенберг розробив сорочки для президентської кампанії Гілларі Клінтон.

У 2019 році Фюрстенберг запустила подкаст #InCharge ексклюзивно на Spotify з метою розширення прав і можливостей жінок. Серед гостей подкасту були Кріс Дженнер, Елейн Велтерот, Карлі Клосс, Пріянка Чопра та Мартін Ротблатт, Тео Ван Лін.