Website translation into 96 languages

Sunday 15 January 2023

Останнє інтерв'ю Вахтанга Кікабідзе було саме про Україну...

Вахтанг Кікабідзе помер, але Найкращий грузин та найкращий бандерівець буде жити вічно у наших серцях.

Помер Вахтанг Кікабідзе у Грузії у віці 84 роки. Про смерть актора повідомив грузинський телеканал "Мтаварі архі". У повідомленні сказано, що Кікабідзе помер після хвороби, точних причин смерті не названо.

Вахтанг Кікабідзе, який у 1980 році отримав у Грузії звання народного артиста, став широко відомий по всьому СРСР у 1970-і роки завдяки своїм ролям у фільмах Георгія Данелії, а також естрадним вокальним виступам. 

З часів російсько-грузинської війни 2008 року Кікабідзе осуджував рф і не виступав там, навіть ніколи більше не їздив туди. 

Він засудив також анексію Криму та широкомасштабне російське вторгнення до України у 2022 році. Тоді Кікабідзе сказав, що якби він був хоча б на 20 років молодшим, то взяв би до рук гвинтівку чи автомат і пішов би захищати братню країну. 

На початку березня з ним поговорив кореспондент Радіо Свобода у Тбілісі Георгій Кобаладзе: 

– Ви як людина мистецтва, як гуманіст, як ставитеся до того, що відбувається в Україні: за наказом путіна там гинуть невинні люди, люди похилого віку, жінки, діти? 
– Я коротко скажу: я десять діб не сплю, вночі дивлюсь до ранку, що щось погане станеться. Я це назвав мерзопакостною війною, це огидно. Я думаю, що він взагалі ненормальна людина. Є повір'я у народу, що існує сатана, десь там живе, бо про це багато завжди пишуть багато століть – сатана, сатана, сатана. Ось і є, він і є. Стільки людей загинуло, стільки солдатів. Але річ у тому, що весь світ вражений стійкістю українців. Я перед ними схиляю коліна. Я впевнений, що все незабаром закінчиться перемогою українців. 

– Бубо, у вас дуже багато друзів в Україні: ви дружите і з президентом Зеленським. А у вас зараз є контакти з українськими друзями, чи ви спілкуєтеся з ними в ці важкі дні? 
– Ми весь час телефонуємо, звичайно. Але розмовляємо пізно ввечері, коли вони у бункері сидять – у метро та ще десь. 

– Що б ви хотіли передати своїм українським друзям та всім, хто вас поважає в Україні, хто вас любить? 
– Моя повага – це неважливо. А от українським друзям взагалі всьому народу хочу передати, щоб цей кошмар швидше закінчився, щоб вони жили у світі, бо це все можна відновити. Звичайно, я думаю, що так і буде Україна у світі, з піснею, завжди у гарному настрої та без війни.

 - Бубо, у вас було багато друзів і в росії. Що ви хотіли б їм сказати зараз? 
– Я позавчора звертався до своїх колег, просив їх виходити, щоб вони не боялися, щоб вони виходили та говорили про те, що вони думають, бо народ та уряд – це різні речі. Все відбувається у Кремлі, де цей сатана і живе, але це все для нього погано скінчиться. Це моя думка. Коли для нього погано скінчиться, потім все абсолютно зміниться і в росії, і в Україні, і скрізь. Сьогодні я дивився телевізор. До хлопчика додому прийшла поліція за те, що мав плакат "Ні війні!". Разом із мамою він був. Це якийсь жах! Мене трохи ображає те, що не можуть зрозуміти, що в нас уряд на боці путіна, а весь народ бореться за Україну, дуже вболіває за неї. Тому що він знає, що якщо Україну візьме путін, то він прийде одразу сюди. Я хочу сказати росіянам, щоби вони не боялися. Маленька Україна з величезною країною воює та виграє. А вони бояться, щоб їх не потягли до поліції. Треба виходити, народ має сказати своє слово.

Дякуємо, шановний Вахтангу, Ви були величним грузином сьогодення, неймовірним артистом і людиною з великої літери, справжнім другом України! 
Прощавайте, Буба…R.I.P…