Website translation into 96 languages

Thursday 11 May 2023

Вибори у Туреччині, які відбудуться 14 травня 2023, називають найважливішими у Європі. Чому?

14 травня у Туреччині відбудуться вибори президента. Змагатимуться за крісло глави держави нинішній глава Реджеп Ердоган та представник опозиції Кемаль Киличдароглу. Якщо до влади прийде опонент Ердогана, то для України будуть певні позитивні моменти. Таку думку в ефірі 24 каналу висловив політолог Ігор Рейтерович. За його словами, загалом кардинальних змін для України не станеться, якщо президентом стане опонент Ердогана.

Зміна риторики щодо НАТО

Рейтерович зазначив, що якщо головою Туреччини стане Киличдароглу, то кардинальних змін у контексті питання війни в Україні не буде. Важливо, що Туреччина продовжуватиме визнавати територіальну цілісність України. Також залишиться зернова угода.

Політолог вважає, що деякі зміни для України все ж таки можуть відбутися. Наприклад, Туреччина може змінити риторику подальшого розширення НАТО.

Можливо, дещо зміняться підходи Туреччини до подальшого розширення НАТО. Це позитивний момент, тому що щодо Швеції та України, на мою думку, не ставитимуться так прискіпливо, як це робить Ердоган. Він переслідує свої інтереси, пов'язані з його режимом,
– припустив він.

Як зміняться відносини Туреччини та Росії

Також Ігор Рейтерович зазначив, що відносини Туреччини та Росії можуть стати формальнішими. Такого спілкування, яке було у Ердогана з Путіним, швидше за все, вже не буде.

"Кандидат від опозиції неодноразово говорив, що не приймає такий тип поведінки, і вважає, що Туреччина має діяти інакше. До речі, буде більше повноважень міністерств. Міністр закордонних справ, економіки можуть бути активнішими в цих питаннях, ніж президент Туреччини" , – додав співрозмовник.

Вибори президента у Туреччині: головне 
Вибори у Туреччині, які відбудуться вже 14 травня 2023 року, називають найважливішими у Європі. Проти Ердогана об'єдналися 6 турецьких опозиційних партій, які хочуть покінчити з 20-річним правлінням чинного президента. Вони прямо декларують це як боротьбу демократії проти автократії, обіцяючи зменшити повноваження президента та відновити незалежність урядових органів.

Результати опитувань демонструють, у першому турі обрати нового президента, найімовірніше, не вдасться, адже обидва основні кандидати не отримають понад 45%. Однак одна з соціологічних компаній спрогнозувала перемогу в першому турі Ердогана з 48,6%, а його конкурент Киличдароглу здобуде 44,1%.

Ердоган в очікуванні виборів провів масштабний мітинг в Анкарі. За деякими оцінками, підтримати його прийшли кілька сотень тисяч людей. Чинний президент закликав своїх прихильників бути максимально активними.
Лідер опозиції Кемаль Киличдароглу також провів мітинг в Ізмірі, де заявив, що сподівається здобути перемогу у першому турі виборів.