Website translation into 96 languages

Saturday 10 June 2023

ТОП-5 фактів Як вступили до ПРЕСТИЖНОГО ВИША у Британії?!

Багато хто хоче отримати саме Британську Освіту, бо рівень організації освіти у Великий Британії еталонний, № 1 у світі, по ній рівняються всі інші.

Але, щоб розібратимся у всьому цьому треба зануритися у те, як побудована система.

Що таке A-level і що таке S-6?
І чому приймають в престижні виші саме з 19 років, а в деякі і з 21?
Чому всі небританці проходять екстра-рік foundation?
Як набрати ААААА на Advanced Higher для вструпу у Оксфорд?
Що таке Оксбридж?
Чому королі навчають своїх дітей саме у Шотландії?
Чим СентЄндрюс, Абердин і UoG прославилися у світі?
Де вивели першу вівцю Долі? В якому виші?
Що таке топ-ап і як Дипломи MiniBoss Business School International​ впливають на вступ до кращих вишів світу?!

Система освіти у Великобританії поділяється на чотири основні частини:

початкова освіта

  • S1 (5-7 років)
  • S2 (7-11)

Середня освіта

  • S3 (11-14)
  • S4 (14-16)

подальша освіта

вища освіта

Діти у Великій Британії мають законно відвідувати початкову та середню освіту, яка триває приблизно з 5 років до 16 років. Система освіти у Великій Британії також поділена на «ключові етапи», які поділяються таким чином:

Ключовий етап 1: від 5 до 7 років

Ключовий етап 2: від 7 до 11 років

Ключовий етап 3: від 11 до 14 років

Ключовий етап 4: від 14 до 16 років

Початкова освіта Великобританії
Початкова шкільна освіта у Великій Британії починається з 5 років і триває до 11 років, охоплюючи основні етапи перший і другий відповідно до системи освіти Великобританії.

Деякі початкові школи поділяються на дитячий і молодший рівні. Зазвичай це окремі школи на одному місці. 
Віковий діапазон немовлят (Ключовий етап 1) – від 5 до 7 років. 
Віковий діапазон для дітей (Ключовий етап 2) – від 7 до 11 років.

Річні групи початкової школи є
S1 і S2 (4-11):
Рік R (прийом) (4-5 років)
1 рік (5-6 років)
Рік 2 (6-7 років) Рік, коли проводиться тестування SATs для Key Stage 1
3 рік (7-8 років)
4 рік (8-9 років)
5 рік (9-10 років)
Рік 6 (вік 10-11) Рік, коли проводиться тестування SATs для Key Stage 2
Середня школа «нижча середня» - 7, 8 і 9 класи
Середня освіта (включно з тим, що у Великій Британії називають середньою школою, шостим класом і «коледжем») триває від п’яти до семи років. Учні віком від 12 до 16 років за законом зобов’язані відвідувати середню школу у Великобританії. Цей етап обов'язкової освіти називається «нижча середня».

S3 (11-14):
  • 7 рік (11-12 років)
  • 8 рік (12-13 років)
7 і 8 роки є першими двома роками середньої школи у Великобританії.

У деяких незалежних школах вони включені до молодшої школи, в інших вони є частиною старшої школи.

За шкільною системою Великобританії всі учні вивчають англійську мову, математику, природничі науки, гуманітарні науки та сучасну мову.

Окрім цих предметів, у кожній школі є список факультативних предметів (мистецтво, музика, драма, латинська мова, спортивні науки, технології дизайну та комп’ютерні науки), і учні можуть вибрати кілька предметів, які їх цікавлять.

У деяких школах учні складають загальний вступний іспит у 7 клас.
Є 3 екзаменаційні сесії: у листопаді, січні та травні/червні. Перехід з молодшої школи в старшу (з 8 класу на 9 клас) може бути обумовлений результатами єдиного вступного іспиту в цих школах.

9 рік (13-14 років)
9 рік є дуже важливим роком у британській шкільній системі, оскільки більшість учнів переходять із молодшої школи в старшу школу. Це також дуже хороша основа для програми GCSE і це вихідний пункт для всіх шкіл.

Студенти вивчають англійську мову, математику, природничі науки, гуманітарні науки та мови.
Крім того, учні обирають кілька предметів зі списку факультативних предметів, які пропонує кожна школа.

Середня освіта «старша середня» - 10 та 11 класи
S4 (14-16):
  • 10 рік (14-15 років) - програма GCSE
  • 11 рік (15-16 років) - програма GCSE
В останні два роки середньої освіти, які називаються 10 та 11 роками, починаючи з 14 років, учні готуються до іспитів GCSE, які складають через два роки (загальний сертифікат про середню освіту).

У шкільній системі Великобританії під час програми GCSE учні вивчають від 9 до 12 предметів.

Вибрані предмети та результати GCSE є дуже важливими для їхнього подальшого навчання (A-Level або IB) та вступу до університету.

Інтенсивний 1 рік GCSE (10 рік)
Деякі школи пропонують однорічну програму GCSE в 11 класі для іноземних студентів, які бажають отримати шкільну освіту у Великобританії. Ці інтенсивні однорічні курси доступні для студентів віком від 15 років, які мають відповідний академічний рівень у своїй країні. Вивчається менше предметів (макс. 6).

IGCSE
Програма IGCSE (International General Certificate of Secondary Education) готує іноземних студентів до A-Level та/або IB.

Студенти вивчають від 5 до 7 предметів, включаючи англійську мову, математику та природничі науки. Кожна школа має список доступних предметів для студентів IGCSE. Наприкінці 11 класу учні складають іспити з кожного предмету, що вивчається, і отримують сертифікати IGCSE.

Основні кваліфікації: GCSE та дипломи

Після трьох років навчання в середній школі вчителі офіційно оцінюють дітей. Потім учням потрібно вибрати предмети для загальнонаціональних іспитів GCSE. GCSE є обов’язковими іспитами в кінці 11 класу, тобто на п’ятому курсі середньої школи.

Зазвичай студенти повинні складати тести з англійської мови, математики та природничих наук, а також вибирати класи з мистецтва, гуманітарних наук, сучасних мов, технологій і професійних досліджень.

Новий національний диплом зосереджений на практичній підготовці, досвіді роботи та професійному підході, а не на академічному навчанні. Його можна вивчати приблизно з 20 різних предметів, таких як інженерія, ІТ або творчість і медіа.

Загальний атестат про середню освіту (GCSE) — це академічна кваліфікація з певного предмету, яка дається в Англії, Уельсі та Північній Ірландії. Натомість державні школи Шотландії використовують шотландський кваліфікаційний сертифікат.

Кожна кваліфікація GCSE пропонується з конкретного шкільного предмету (наприклад, математика, природничі науки, історія, географія, мистецтво, дизайн і технології). 

Уряд Сполученого Королівства склав список бажаних предметів, відомих як English Baccalaureate, а контрольний показник Progress 8 розраховується на основі результатів восьми GCSE, включаючи англійську мову, математику та природничі науки.

Навчання для іспитів GCSE відбувається протягом двох-трьох навчальних років (залежно від предмета, школи та екзаменаційної комісії), починаючи з 9 або 10 класу для більшості учнів, а іспити складаються в кінці року. 11 в Англії та Уельсі.

Шотландський кваліфікаційний сертифікат (SQC) є наступником Шотландського сертифікату про освіту та запису про освіту та навчання та є основною освітньою кваліфікацією, яка присуджується учням середньої, додаткової та професійно-технічної освіти. SQC присуджується Шотландським кваліфікаційним органом. Він є частиною ширшого спектру кваліфікацій, доступних у шотландській системі освіти, включаючи шотландські професійні кваліфікації, вищі національні сертифікати та вищі національні дипломи. Кожен рівень повністю інтегрований із Шотландською системою кредитів і кваліфікацій, а три верхні рівні отримують тарифні бали UCAS.

SQC визнає успішність у національних кваліфікаціях, вищих національних кваліфікаціях, шотландських професійних кваліфікаціях та інших нагородах. Оскільки він не є частиною національної рамки кваліфікацій Англії, Уельсу та Північної Ірландії, він недоступний для державних шкіл там, але учні з інших країн навчаються для отримання кваліфікації.

Після завершення неповної середньої школи учні можуть почати працювати/або вступити до коледжу чи шостого класу, де 16-18-річні діти готуються до університету.

Популярність багатьох міжнародно визнаних навчальних програм означає, що в певному регіоні часто є кілька шкіл для кожної системи. Незалежно від того, чи вибрали ви конкретну навчальну програму, яка підходить вашій дитині, чи ви все ще перебуваєте в процесі вибору, може бути корисно дізнатися, чи школи, які ви розглядаєте, забезпечують найкращі можливі результати на основі навчальної програми, за якою вони дотримуються.

Підготовка до університету Подальше навчання (A-Level або IB) - 12 і 13 роки
Рівень:
12 рік (16-17 років) - A-level
13 рік (17-18 років) - A-level
іспити
Більшість британських студентів зазвичай обирають A-levels, а не диплом. Іспити A-level є основною вимогою для вступу на ступінь бакалавра в університетах Великобританії.

Учні готуються до рівня A-levels протягом 12 і 13 років у школі, на старшому етапі середньої школи.

З історичних причин і коли 16-річні мають можливість залишитися в середній школі для отримання A-levels, ці два роки навчання називаються «шостим класом» або «нижчим шостим» і «верхнім шостим» у багатьох місць.

У 12 класі більшість учнів вивчає чотири предмети на вибір.
Один із них завершується наприкінці того ж року як рівень AS і згодом відпадає. Інші три предмети ведуть до трьох повних A-levels після 13 класу. Однак деякі учні можуть вибрати чотири A-levels, незважаючи на додаткове навантаження.

Оцінювання для оцінювання A-levels студента базується на курсових роботах, письмових іспитах і – у деяких випадках, напр. мистецтво – їх практичні навички. Вибір і кількість курсів A-level вже можуть вплинути на успіх студента при вступі до університету. Але незалежно від того, наскільки вражена приймальна комісія академічними здібностями кандидата, він чи вона отримають лише «умовну пропозицію» щодо місця на курсі отримання ступеню, перш ніж вони отримають остаточні результати іспиту.

У шкільній системі Великобританії, коли учень досягає 16 років, він може розпочати 2-річну програму, яка веде до іспитів на рівень A (Advanced)

Студенти спеціалізуються на 3 або 4 предметах, які, як правило, стосуються того предмету, який вони бажають вивчати в університеті. Рівні є державними іспитами та визнаються всіма університетами Великобританії та інституціями в усьому світі.

Наприкінці 13 класу, після іспитів з кожного предмету, учні отримують сертифікати A-level.


International Baccalaureate (IB)
Міжнародний бакалавр (IB)

Ті, хто бажає вивчати більше 3-4 предметів, можуть продовжити навчання за більшою кількістю предметів за програмою диплому міжнародного бакалавра, яку пропонують деякі незалежні школи.

Під час IB студенти вивчають 6 предметів, 3 на вищому рівні (HL) і 3 на стандартному рівні (SL). Кожна школа пропонує різні предмети на різних рівнях навчання (HL/SL). Програма IB також включає обов’язкову основну програму, яка складається з теорії знань (TOK), розширеного есе (EE) і творчості, активності, служіння (CAS). Наприкінці курсу студенти складають письмові іспити з кожного предмету.

Для вступу у виші приймаються бали зі школи, а також Top-Up, тобто, що ви можете додати до свого формату "старанного учня", чим ще ви виділяєтеся, чого вже досяшги і у яких галузях. І от тут, коли випускник MiniBoss Business School подає свої Дипломи і докази участі у Чемпіонатах Світу з підприємництва, то в нього стрімко зростають бали на вступ і шанси на вступ до найпрестижніших університетів світу. Бо всім треба видатні студенти, а не абиякі.