Website translation into 96 languages

Tuesday 17 October 2023

100 років Disney

У 1923 році Уолт Дісней, який зацікавився мультиплікацією, вирішує кинути свій рідний Канзас, і, не маючи нічого, крім кількох малюнків, одного готового анімаційно-ігрового фільму і 40 доларів у кишені, вирушає до Голлівуду, проте зазнає невдачі.


У тому ж 1923 році Уолт Дісней переїжджає до Лос-Анджелеса. 

Уолт осідає в гаражі свого дядечка Роберта, обіцяючи колись заплатити за його використання. На позичені у брата 500 $, закуповує фарби, пензлики, прожектори - все необхідне для виробництва мультфільмів. 

Разом зі своїм братом Роєм 16 жовтня створює Disney Cartoon Studio (пізніше The Walt Disney Studio і The Walt Disney Company).


Ідею першого мультфільму Уолт почерпнув, зацікавившись мультиплікаційними картинами Макса Флейшера, у якого мультиплікаційний герой потрапляє у реальний світ. Дісней зробив навпаки – він ввів РЕАЛЬНОГО героя в мультиплікаційний світ, що, насправді, набагато складніше. Так народилася “Аліса у країні чудес”. Перший фільм під назвою "День Аліси на морі" вийшов у 1924 році (всього про пригоди Аліси Дісней зняв 56 фільмів).

Студія випускала фільми про Алісу чотири роки, а потім Уолт перейде на виробництво повністю анімованих мультфільмів. Зіркою нової серії став кролик на ім'я Освальд. Всього за рік студія випустила 26 серій про пригоди кролика, але, коли настав час розпочинати новий сезон, Уолт з жахом виявив, що практична Маргарет Вінклер встигла переманити чотирьох художників студії і тепер планує випускати мультики про Освальда без участі творця.

У 1927 р. з'явилося знамените мишеня Міккі-Маус («Звали його спочатку Мортімер Маус»). У його створенні взяли участь сам Дісней та головний художник його студії Аб Іверкс. Однак два перші мультики за участю Міккі-Мауса студія продати не змогла: вони були німими, а до кінотеатрів уже прийшов звук. Як тільки в 1927 з'явилося звукове кіно, Уолт відразу почав озвучувати мультики. Третій фільм серії (вже зі звуком) вийшов 18 листопада 1928 на екрани, і цей день став початком ери Міккі-Мауса.

У 1929 році Дісней почав працювати над циклом «Забавні симфонії», і до 1938 року зняв понад 70 серій. Дак (у своїй характерній матроській формі він став одним із найзнаменитіших персонажів з диснеївських мультфільмів, вперше з'явившись на екрані в 1934 році). Мультик із цієї серії завоював у 1932 році для студії першого Оскара як найкращий мальований фільм.

У 1934 році Уолт Дісней оголосив своїм співробітникам, що має намір зняти повнометражний мультиплікаційний фільм Білосніжка та сім гномів. До цієї ідеї багато хто спочатку ставився скептично, проте поступово задум Діснея перестав здаватися фантастичним, і робота закипіла. Зйомки фільму тривали три роки. Білосніжка тривалий час була найкасовішим фільмом усіх часів. А в 1939 році Уолт Дісней за цей повнометражний мультфільм удостоївся дев'ятою премією «Оскар».


Зняті під час Другої світової війни Піноккіо, Фантазія, Дамбо та Бембі, які мали всі шанси повторити успіх Білосніжки, не принесли Діснею очікуваних прибутків. Під час війни студії довелося сконцентруватися в основному на зйомці пропагандистських та навчальних фільмів для військових на замовлення держдепартаменту США, проте до початку 50-х років Disney Company зуміла повернути зарубіжні ринки, відібрані у неї війною, і знову почала знімати повнометражні фільми, у тому числі та за участю живих акторів.

Перший Діснейленд відкрився 17 липня 1955 року у місті Анахаймі (штат Каліфорнія). На відкриття парку приїхало 28 тис. осіб. Дев'яносто мільйонів телеглядачів змогли у прямому ефірі побачити це грандіозне свято. Церемонію відкриття першого Діснейленду на телебаченні вів майбутній президент США Рональд Рейган. Це був абсолютно оригінальний, ні на що не схожий парк. Його ідея відновити чарівне царство мультфільмів Уолта Діснея. В 1983 свій «Діснейленд» з'явився в Токіо, а в 1992 - в Парижі.

У 1963 році Дісней приступив до здійснення так званого проекту Х. Він підшукав відповідну ділянку землі у Флориді і частинами скупив її, прикриваючись іменами вигаданих компаній (для того, щоб власники землі не підняли ціни на ділянки). Зрештою у власності Walt Disney Company виявився наділ землі, рівний площею двом Манхеттенам. Почалося будівництво нового парку, який отримав назву The Walt Disney World. Він відкрився у жовтні 1971 року після смерті Уолта.

15 грудня 1966 року Уолт Дісней пішов із життя. Залишені Уолтом Діснеєм плани протягом кількох років сприяли розвитку компанії, керівництво якої взяв він Рой Дісней. Мультфільми «Книга джунглів» та «Коти-аристократи», які потрапили в кінопрокат відповідно у 1967 та 1970 роках, підтвердили перевагу компанії в галузі анімаційного кіно, а картина «Фольксваген-жук» стала найкасовішим фільмом року.

У 1966-1971 pp. компанією керував Рой Дісней. У 1980-ті рр., після управління студією прийшла команда Майкла Ейснера. Для залучення аудиторії в 1983 році був запущений канал "Дісней (Disney Channel), а в 1984 році створена перша дочірня компанія "Тачстоун пікчерс". своїм основним підрозділом Компанія розширила масштаби своєї діяльності, поширивши інтереси на театр, радіо та ЗМІ.
У договорі з Disney було зазначено право Pixar зберігати творчі принципи своєї роботи. У 2006 році після тривалих та непростих переговорів студію було придбано компанією Walt Disney Pictures за 7,4 мільярда доларів. 24 січня 2006 був укладений договір про злиття, а 5 травня 2006 угода була схвалена акціонерами В результаті, Pixar стали робити мультфільми швидше, і всі вони принесли великий прибуток: «Університет монстрів», «Тачки-2» та інші.

На сьогоднішній день вийшло понад 55 повнометражних фільмів кіностудії. Казки можуть починатися по-різному, але закінчуватися вони повинні обов'язково однаково - щасливо. Уолт Дісней заснував The Walt Disney Company, яка зараз є найбільшою компанією у сфері розваг і займає 13 місце в списку «Найвпливовіших брендів» згідно Forbes. Але дорожче, ніж всі численні речові нагороди, цінується народне зізнання, яким нагородили Діснея захоплені глядачі.

#disney #kids #діти #дісней #дитинство #щастя