Website translation into 96 languages

Monday 12 May 2014

Одеська міська рада знову не змогла повернути 7 гектарів землі біля моря


Одеській міській раді не вдається повернути ділянку площею 7 га, яка розташована на вул. Дача Ковалевського, 89. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 25 квітня.

У 2005 році ТОВ «Файн» отримало свідоцтва на право власності на нежитлові будівлі по вул. Дача Ковалевського, 89/2 – 89/15, на обслуговування яких необхідно було 0,96 га. Проте, у 2007 році фірма в суді домоглася визнання за нею права власності на ділянку площею 7 га.

Поки тривали апеляційні і касаційні розгляди справи, ТОВ «Файн» у 2008 році продала ділянку фірмі «Марина-Клуб». Між тим у 2009-му справа була відправлена на новий розгляд, і у 2010-му Вищий госпсуд врешті визнав ділянку власністю фірми «Файн».

Однак, у листопаді 2011 року Верховний Суд скасував постанову Вищого госпсуду і залишив в силі рішення апеляційного суду, який став на сторону Одеської міськради.

Постанова Верховного Суду дала прокуратурі, яка представляє інтереси міськради, можливість просити суд переглянути рішення щодо права власності на вказану ділянку.

Справа знову розглядалася судами неодноразово, поки у січні цього року госпсуд таки скасував держакт фірми «Файн» на ділянку і визнав продаж землі фірмі «Марина-Клуб» недійсним. Суд наголосив, що міськрада не ухвалювала рішення про продаж ділянки фірмі; ТОВ «Файн» отримало її на підставі рішення суду, яке у подальшому було скасоване.

Правда, суд не зміг зобов’язати фірму «Марина-Клуб» повернути ділянку міськраді, оскільки земля знову була перепродана і теперішнім її власником є ТОВ «Юридична фірма «Центавр».

ТОВ «Файн» подало апеляцію на це рішення госпсуду і, як виявилося, успішно. Апеляційний суд у квітні цього року відхилив клопотання прокуратури про перегляд справи за нововиявленими обставинами. Він дійшов висновку, що прокуратура пропустила строк на подання відповідної заяви.

Засновниками ТОВ «Марина-Клуб» є Олександр Врублевський, Станіслав Хоменко і ТОВ «Фінансова група «Північний Альянс», засновником якого є кіпрська компанія «Неволд Інвестментс Лімітед» (Nevold Investments Limited).

ФГ «Північний Альянс» зареєстроване за однією адресою з ТОВ «Файн» – Одеса, пл. Катерининська, 4. Директором фірми «Файн» є Володимир Курочка, який причетний до виведення з комунальної власності Одеси ряду будівель

Нинішніми засновниками ТОВ «Юридична фірма «Центавр» є фірма «Марина-Клуб» і Дмитро Фірсов.

У свою чергу юрфірма «Центавр» разом із Олександром Продаєвичем і ПП «Адвокатська фірма «Легіон» є співзасновниками ТОВ «Регіональне Юридичне Агентство». Олександр Продаєвич є племінником екс-судді Господарського суду Одеської області Валентина Продаєвича, а його батько Сергій Продаєвич зараз є членом виконкому Одеської міськради. Брати Продаєвичі причетні до виведення з комунальної власності ряду об’єктів у центрі Одеси у 2010 році.

За даними місцевих ЗМІ, до фірми «Марина-Клуб» був також причетний депутат Одеської облради від Партії регіонів Олександр Кравець.