Website translation into 96 languages

Tuesday 21 July 2015

Одеса: 6-ий ОМКФ


Шостий рік поспіль Одеса збирає новинки українського і світового кінематографа. Але цьогоріч в організаторів фестивалю є ще одне завдання: показати, що Одеса – це безпечне місце, куди можуть приїжджати туристи і кіномани з усього світу.

Позаконкурсна програма фестивалю включає як ретроспективні, так і ексклюзивні покази стрічок, що демонструвалися на останніх світових фестивалях.

Турецький фільм “Сівас” – один із них. Нагороджений спеціальним призом журі Венеціанського фестивалю, цей фільм-драма режисера Каана Мюждеджі розповідає про незвичайну дружбу між хлопчиком та псом-приблудою на кличку Сівас.


Кінорежисер каже: для нього було вкрай важливо привезти свій фільм до Одеси – міста зі складною і героїчною історією.

Переможець Венеціанського кінофестивалю 1942 року, фільм італо-румунського виробництва “Одеса у вогні” (режисер Карміне Галлоне) також демонструвався у позаконкурсній програмі цьогорічного Одеського кінофестивалю.

Стрічка показує окупацію Одеси 1941 року з румунської точки зору у супроводі саундтреку із музикою Шопена й Чайковського.

“Ця ретроспектива спрямована на те, що показати Другу світову війну, точніше, епізод окупації Одеси і Бесарабії, не тільки з радянського, а також і з румунського боку. Саме для того, щоб зрозуміти, що будь-яка художня обробка історичного сюжету завжди зав‘язана на певних ідеологічних і пропагандистсьских штампах”, – каже Іван Козленко, директор Національного центру імені Довженка.