Website translation into 96 languages

Friday 24 July 2015

Джон Керрі закликає Конгрес підтримати ядерну угоду з Іраном


Голова американської дипломатії Джон Керрі виступив на захист угоди з Іраном щодо його ядерної програми. Під час промови у Конгресі держсекретар США запевняв, що іншого розв‘язання багаторічної кризи не було.

Джон Керрі намагається заручитися підтримкою конгресменів, оскільки вони до 17 вересня повинні проголосувати щодо схвалення чи відхилення договору з Тегераном. Республіканці наполягали, що іранські представники “обманули” Керрі під час перемовин.

Джон Керрі, держсекретар США: “Дозвольте мені підкреслити, що альтернативою досягнутої нами угоди не може бути те, про що нещиро розповідають по телебаченню. Це зовсім не “краща угода”, коли йдеться про однобоку домовленість, яка передбачає повну капітуляцію Ірану. Це просто фантазія.”


Раніше президент Ірану також виступив на захист ядерного договору. Хассан Рохані заявив, що угода з міжнародними посередниками стала “новою сторінкою в історії” та “шляхом поміркованості”. За словами президента, підписання договору довело, що Ірану ніхто не може погрожувати.

Однак консервативні іранські політики переконують, що домовленість ставить під загрозу безпеку Тегерана.

Водночас невдоволення угодою щодо іранської ядерної програми висловили тисячі американців, які прийшли на акцію протесту на майдан Тайм-Сквер у Нью-Йорку. Маніфестанти вимагали не дозволити Ірану отримати ядерну зброю та закликали конгресменів відхилити підписану у Відні угоду з Тегераном.

Договір передбачає зняття з Ірану економічних санкцій в обмін на обмеження його ядерної програми.