Website translation into 96 languages

Saturday 30 July 2022

Герої Азовсталі: терракт рф в Оленівці знищив понад півсотні українських Азовців


Загибель українських військовослужбовців у результаті вибухів у колонії в Оленівці, розташованій на тимчасово окупованій території Донецької області, є свідомою провокацією та актом тероризму, довершеним «вагнерівцями». Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України в Telegram.

У ГУР відзначили, що вибухи сталися на території промзони в новому приміщенні, де окупанти збиралися утримувати наших військових, евакуйованих з «Азовсталі». 
«Наголошуємо, що вибухи в Оленівці, які спричинили загибель українських Захисників – свідома провокація та беззастережний акт тероризму з боку збройних сил окупанта», – йдеться у повідомленні.

За інформацією розвідки, теракт здійснили найманці зі складу ПВК «Вагнера» (Ліга), виконавши особисту команду номінального власника компанії – Євгена Пригожина. 

«Оскільки реальний стан будівлі та умови утримання в ньому полонених не відповідали вимогам російського керівництва, "проблему" було вирішено шляхом знищення приміщення, разом із розміщеними в ньому українцями», – заявили в ГУР.

Второю метою вибухів в Оленівці розвідка називає збільшення напруги серед населення України. Автори сценарію скоєного теракту могли взяти до уваги високий суспільний інтерес до долі героїв «Азовсталі», сподіваючись спровокувати зростання соціальної напруги у нашій державі.

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов закликав усі міжнародні інституції висловити жорстку позицію щодо подій в Оленівці, щоб з'ясувати реальні обставини теракту та не допустити повторення подібних подій у майбутньому. Також він звернувся до Міжнародного руху Червоного хреста та Червоного Півмісяця як одного з гарантів безпеки та належного утримання військовополонених захисників України із закликом дати належну оцінку трагедії та докласти зусиль для з'ясування реальних обставин та причин вбивства наших бійців.

Мета удару по Оленівці — зірвати домовленості щодо обмінів — офіс президента
«Україна вимагає негайного допуску представників України до місця подій для вивчення ситуації та контролю умов утримання полонених українських захисників», – наголосив Буданов.

Раніше стало відомо, що Оленівську колонію не обстріляли, а підпалили зсередини. Саме російські війська винні у загибелі полонених українських військових.

Україна винесе на рівень Ради безпеки ООН обговорення скоєного російським окупантами злочину - вбивства українських військовополонених у колонії у смт Оленівка на Донеччині. І ставитиме питання про виключення Росії як країни-агресора та терориста з Ради безпеки ООН. Про це повідомив заступник глави Офісу президента Андрій Сибіга.

"Сьогодні весь світ жахнувся від чергового військового злочином Росії. Підступним вбивством понад півсотні українських військовополонених, наших захисників внаслідок спланованого вибуху в колонії окупованої Оленівки. І сьогодні ж ми невідкладно винесли це страшне злочинне діяння Росії на найвищий глобальний рівень - на рівень Радбезу ООН". Адже це злочин не лише проти України. Це злочин проти всього цивілізованого світу. Проти статуту ООН. Проти Женевських конвенцій. Проти всього людського", – повідомив Сібіга у Facebook.