Website translation into 96 languages

Thursday 20 October 2022

Майже 40% енергетичної інфраструктури України серйозно пошкоджено – радник глави Міненерго

19-20 жовтня відбудуться масові планові відключення електроенергії з метою зменшити навантаження на мережі.

Знищення української енергосистеми - нова ціль російських атак. З початку жовтня ракети, снаряди і ударні дрони атакують електропідстанції, ТЕС і ТЕЦ по усій країні. Але українці їх ремонтують - і споживачі знову зі світлом. У чому сенс таких обстрілів?

"Від 10 жовтня 30% українських електростанцій зруйновано, що спричинило масові відключення електроенергії по всій країні. Для переговорів з режимом путіна не залишилося місця", - Володимир Зеленський характеризує нову тактику росіян як "терористичну".

Як передає радник міністра з питань енергетики Олександр Харченко:

"На жаль, за новими даними, близько 40% загальної інфраструктури серйозно пошкоджено. Тривають роботи по ремонту та підключенню, однак сьогодні та завтра треба очікувати, що будуть відключення. Будуть відключення не тільки аварійні, а й планові, з метою зменшити навантаження на електромережу".


Що таке ТЕЦ і ТЕС?
Ракетних ударів, інколи - навіть повторних, зазнали ТЕЦ-5 на Видубичах і ТЕЦ-6 на Троєщині (обидві - в Києві), Бурштинська ТЕС на Івано-Франківщині і Ладижинська ТЕС на Вінниччині. Постраждали також десятки електропідстанцій.

Деякі регіони, зокрема і Київ, декілька годин були без електропостачання. Але загалом ситуацію вдалось виправити і фактично застосовувати віялові відключення споживачів тривалий час не знадобилось. А самі вражені об'єкти вже активно ремонтуються і повертаються в стрій.

ТЕС (теплоелектростанція) - це об'єкт, що генерує електроенергію шляхом спалення палива, наприклад, газу чи вугілля, в спеціальних котлах. В них також по трубах циркулює вода, що під час нагріву перетворюється в пару. А вона обертає турбіни, які і генерують струм.

Вперше таку станцію запустили майже 150 років тому в США. А на території колишнього СРСР масова електрифікація почалася з середини 1920-х років.

ТЕЦ (теплоелектроцентраль) - це станція, що виробляє одночасно і електроенергію і тепло для споживачів. Нагріта вода за допомогою помп подається в помешкання споживачів.

Слід зауважити, що останніми роками доля генерації електроенергії саме від ТЕЦ і ТЕС в Україні зменшувалась. До цього зокрема призвели високі ціни на природний газ і недостатня кількість вугілля.

Натомість зростає процент атомної генерації. Станом на 2021 рік чотири АЕС забезпечували 55% виробництва струму по країні, а майже пів сотні ТЕЦ і ТЕС - лише 29%. Те, що залишилось, покривала вітрова, сонячна і гідрогенерація.