Website translation into 96 languages

Friday 4 November 2022

Перша в історії Пані Посол України в США або "Джавелінів багато не буває"

У політиці України значну роль відіграє Пані Посол в США - перша жінка на цій посаді.

Оксана Сергіївна Маркарова — українська фінансистка та державна діячка. Надзвичайний та Повноважний Посол України в США (з 25 лютого 2021 року). Ексміністр фінансів України (8 червня 2018 — 4 березня 2020).



Оксана Макарова народилася 28 жовтня 1976 року в місті Рівне.
1999 року отримала диплом магістра з екології у Києво-Могилянській Академії. Під час навчання в 1996—1998 роках працювала в Міжнародній фундації виборчих систем та в консалтинговій компанії Chemonics Intl. Inc. в рамках проєкту «Українська аграрна товарна біржа». У 2000 році в США проходила практику в Світовому банку у Вашингтоні, у групі банків та фінансових ринків регіону Європи та Центральної Азії. Далі навчалася в Університеті Індіани, де у 2001 році здобула ступінь магістра в галузі міжнародних публічних фінансів та торгівлі, отримавши відзнаку за відмінність в навчанні та нагороду найкращого міжнародного студента.


Робота в Міністерстві фінансів України
У 2003 році очолила інвестиційну групу ITT, головою спостережної ради якої був Міщенко Сергій Олександрович, де працювала до 2014 року. У березні 2015 року призначена заступником міністра фінансів України, керівником апарату Міністерства фінансів, а у квітні 2016 року першим заступником міністра фінансів.


За ініціативи Оксани Маркарової у 2015 році створено найбільший портал відкритих даних у секторі публічних фінансів Є-data (e-data.gov.ua), який зараз складається з модулів spending.gov.ua, openbudget.gov.ua та proifi.gov.ua. У 2018 році Оксана Маркарова отримала нагороду Open Data Leader Award за найвищі особисті заслуги у розвитку відкритих даних.

Урядовий уповноважений з питань інвестицій (серпень 2016 — січень 2019). В цей час керувала створенням та роботою Офісу залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest та ініціювала створення Українського фонду стартапів.

8 червня 2018 року, у зв'язку з відставкою Олександра Данилюка, призначена в.о. міністра фінансів України. 22 листопада 2018 року Верховна Рада України затвердила Маркарову на посаді міністра фінансів. Була перепризначена 29 серпня 2019 року. Член РНБО (з 31 травня 2019 до 13 березня 2020). До грудня 2018 року входила в наглядові ради державних банків як представник уряду.

Оксана Маркарова є членом Дорадчої Ради Києво-Могилянської Академії, входить в Коло Друзів Українського католицького університету, та є членом Міжнародної організації молодих президентів (YPO).

16 грудня 2020 року Оксана Маркарова отримала Національний орден Франції «За заслуги».

4 березня 2020 року Верховна Рада проголосувала за відставку Олексія Гончарука з посади прем'єр-міністра, що потягнуло за собою відставку всього уряду.

Після відставки з посади міністра заснувала Фундацію розвитку ринку капіталу та запустила стартап Archidata.

Робота на посаді посла України в США
Наприкінці листопада 2020 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив у фейсбуці, що «запропонував кандидатуру Оксани Маркарової» як «нового Посла України в США». І підкреслив, що це «буде перша в історії Пані Посол України в США».
25 лютого 2021 року указом президента Володимира Зеленського призначена Надзвичайним і Повноважним Послом України в Сполучених Штатах Америки.

Одразу після призначення Маркарова повідомила, що серед пріоритетів на новій посаді бачить «посилення співпраці з адміністрацією Джозефа Байдена і політичний діалог на базі їхньої широкої двопартійної підтримки» та «максимальне сприяння … розвиткові бізнесу українських компаній у США … і залученню інвестицій американських компаній в Україну».