Website translation into 96 languages

Tuesday 15 November 2022

Кінець путіна контурно обговорено на зустрічі лідерів США і Китаю на G20

Президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрілися на саміті G20 сьогодні, 14 листопада 2022 року, в Індонезії на Балі. Обидва політики обговорили полытичны ризики та закликали зменшити напруження між економіками світу, збільшивши контакти США та Китаю.

Зустріч лідерів США та КНР тривала близько трьох годин. Політики обговорили теми конкуренції між США і Китаєм, войну в Україні, кризу навколо Тайваню, дотримання прав людини урядом Китаю. 

Президент США Джо Байден на зустрічі з китайським лідером Сі Цзіньпіном зазначив, що США та Китай мають показати, що здатні подолати розбіжності, оскільки світ очікує від Сполучених Штатів та КНР ключової лідерської ролі у вирішенні світових викликів, зокрема продовольчої кризи. Лідерство - означає брати на себе відповідальність, тому діалог мав практичне значення.

"США готові співпрацювати з Китаєм, якщо він цього бажає", - сказав Байден.

Голова КНР Сі Цзіньпін заявив президенту США Джо Байдену: "Необхідно працювати з усіма країнами, щоб принести надію на мир і впевненість у глобальній стабільності, а також зауважив, що Китай готовий до чесних переговорів щодо стратегічних двосторонніх питань".

Також він підкреслив, що Пекін проти політизації економічних зв'язків, а розв'язання торгових війн підриває правила міжнародної торгівлі.

"Розв'язування торговельних та технологічних війн, створення перешкод і бар'єрів, насильницьке роз'єднання та розрив ланцюгів постачань повністю порушують принципи ринкової економіки та підривають правила міжнародної торгівлі. Цим можна лише завдати шкоди іншим і не принести користі собі", - сказав Сі Цзіньпін.

Байден сказав, що США і далі продовжуватимуть активно конкурувати з КНР, зокрема шляхом інвестування у джерела сили всередині країни та об'єднання зусиль із союзниками та партнерами по всьому світу. Також Байден заявив, що Сполучені Штати проти "односторонніх змін" статусу-кво на Тайвані будь-якою зі сторін, а також, що США виступають проти "агресивної реакції Китаю" в бік Тайваню. Сі Цзіньпін назвав тайванське питання червоною лінією у відносинах КНР та США.

"Тайванське питання - серцевина корінних інтересів Китаю, основа політичного фундаменту китайсько-американських відносин, перша червона лінія, яку не можна перетинати", - сказав глава КНР.

Лідер Китаю додав, що його країна не має наміру кидати виклик США.

"Китай ніколи не прагнув змінити міжнародний порядок, він не втручається у внутрішні справи США і не має наміру кидати виклик США або витісняти їх", - сказав Сі Цзіньпінь.

Байден висловив сподівання, що КНР найближчим часом не намагатиметься силою захопити Тайвань.

Обидва політики виступили проти погроз Росії застосувати ядерну зброю в Україні.

"Президент Байден і очільник Сі погодилися, що ядерна війна ніколи не повинна розпочатися, і що її не можна виграти, і наголосили на своїй незгоді із застосуванням або погрозою застосування ядерної зброї в Україні", — йдеться у повідомленні Білого дому.

Президент США висловив стурбованість щодо ядерних провокацій КНДР та ядерних погроз РФ Україні. "Китай вкрай стурбований поточною ситуацією в Україні", - сказав Сі Цзіньпін.

Байден додав, що США підготовлені до будь-яких обставин, які зараз відбуваються у світі. Він також привітав Україну із визволенням Херсона та заявив, що Сполучені Штати і надалі підтримуватимуть Україну у війні проти РФ.

"Значна перемога для України, і я не можу не аплодувати нинішній рішучості людей в Україні, українських військових. Я буду дуже чітким: ми продовжуватимемо забезпечувати здатність України захищати себе, і ми не будемо вести жодних переговорів, нічого про Україну без України", — підкреслив Байден.