Website translation into 96 languages

Tuesday 27 December 2022

Україна запропонувала обговорити "формулу миру" за посередництва Гутерреша. В ООН назвали умову, за якої це можливо



Кулеба прокоментував спекуляції у ЗМІ щодо згоди на ультиматуми РФ

Український уряд планує провести міжнародний саміт для обговорення формули миру і завершення війни і хоче, аби на цьому саміті головував генсек ООН Антоніу Гутерреш

В ООН відповіли, що посередництво Гутерреша можливе за умови, що всі сторони на це згодні.

"Як неодноразово заявляв генеральний секретар у минулому, він може виступати посередником лише у тому випадку, якщо всі сторони хочуть, щоб він виступив посередником", — сказала спікерка генсека ООН Флоренція Сото Ніно-Мартінез.

Як повідомив в інтерв'ю міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, проведення "мирного" саміту очікується до кінця лютого 2023 року.

"Організація Об'єднаних Націй могла б стати найкращим майданчиком для проведення цього саміту. Не йдеться про те, щоб зробити послугу якійсь країні. Йдеться про залучення всіх до ініціативи", – пояснив Кулеба.

Водночас, говорячи про участь росії в саміті, міністр наголосив, що спершу Москва має відповісти за воєнні злочини перед міжнародним судом.

Кулеба також зазначив, що участь генсека ООН Антоніу Гутерріша Україна вітала би. У листопаді на саміті "Великої двадцятки" на Балі президент України Володимир Зеленський представив формулу миру з 10 пунктів. Президент наголошував, що українська формула миру дуже чітка, а кожен її пункт опрацьований.