Website translation into 96 languages

Wednesday 25 January 2023

Танке Шон - Шольц насмілився: Німеччина надасть Україні перші 14 танків Leopard 2


Після кількох тижнів небажання Німеччина погодилася відправити танки Leopard 2 в Україну, що, як сподівається Київ, змінить правила на полі бою.

Канцлер Олаф Шольц оголосив про рішення відправити 14 танків - і дозволити іншим країнам також відправити свої - на засіданні кабінету міністрів у середу.

Також очікується, що адміністрація президента США Джо Байдена оголосить про плани відправити щонайменше 30 танків M1 Abrams.

Раніше речник Кремля заявив, що танки «горітимуть, як і всі інші».

Дмитро Пєсков заявив про переоцінку потенціалу танків для української армії та назвав цей крок "провальним планом".

Але українські чиновники наполягають, що їм терміново потрібна більш важка зброя, і кажуть, що достатня кількість бойових танків може допомогти силам Києва захопити територію у росіян.


Представник уряду Німеччини заявив, що рішення про постачання танків «слідує нашій добре відомій лінії підтримки України в міру наших можливостей».

Німеччина також дозволила іншим країнам відправляти свої танки Leopard 2 в Україну, що досі було обмежено правилами експорту.

США та Німеччина певний час чинили опір внутрішньому та зовнішньому тиску, щоб відправити свої танки в Україну.

Вашингтон посилався на інтенсивну підготовку та технічне обслуговування, необхідні для високотехнологічних Abrams.

Німці пережили місяці політичних дебатів щодо побоювання, що відправка танків призведе до ескалації конфлікту і зробить НАТО прямою стороною війни з Росією.

Американські ЗМІ повідомляють, що повідомлення про поставки Abrams в Україну можуть надійти вже в середу, а неназвані офіційні особи кажуть, що може бути відправлено щонайменше 30 штук.

Однак терміни залишаються неясними, і може знадобитися багато місяців, щоб бойові машини США досягли фронту.

Британія вже заявила, що надішле в Україну танки Challenger Two.



Україна все ще навряд чи отримає 300 сучасних основних бойових танків, які, за її словами, потрібні їй для перемоги у війні.

Але якщо кожна з півдюжини західних країн надасть по 14 танків, то це призведе до майже 100 танків, що може мати значення.

Західні танки, включаючи британський «Челленджер-2», німецький «Леопард-2» і американський «Абрамс», вважаються кращими за своїх радянських аналогів.
Вони забезпечать українським екіпажам більше захисту, швидкості та точності.

Якщо українські війська вдасться навчити і вчасно доставити зброю, вони можуть стати ключовими елементами будь-якого весняного наступу. Елементом, якого бракує для наступальних операцій, залишається повітряна сила.

Україна з початку війни просить Захід надати сучасні винищувачі. Поки що жодного не доставлено.

Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн з ліберальної партії FDP, яка очолює комітет з питань оборони німецького парламенту, раніше описувала повідомлення про те, що Німеччина схвалила танки як допомогу "побитому та хороброму українському народу".
«Рішення було важким, воно зайняло надто багато часу, але врешті-решт його було неминуче», — сказала вона.

Прем'єр-міністр Польщі: «Вільний світ не може дозволити собі не надсилати танки Leopard»

Глава Адміністрації президента України Андрій Єрмак у вівторок закликав країни Заходу надати Києву сотні танків для формування "нищівного кулака" проти Росії.

«Танки – одна зі складових для повернення України до кордонів 1991 року», – написав він у Telegram.