Website translation into 96 languages

Saturday 4 February 2023

Британія за останні 300 років зарекомендувала себе як економічна столиця Європи



Британія зарекомендувала себе як економічна столиця Європи.
Наприклад, в одному Лондоні сконцентровано найбільшу кількість компаній на квадратний метр з усього континенту.

Великобританія надає велику кількість можливостей як для самих англійців, так і іноземців, які тут хочуть розпочати свій бізнес. Багато підприємців бачать можливість реалізувати свої бізнес-ідеї, адже Лондон є яскравим прикладом глобальної економіки та одним із головних дверей, відчинених для мультинаціональних компаній з усього світу.

Ви думаєте про те, щоб відкрити свою компанію у Великій Британії? Насамперед необхідно мати уявлення про різні типи організації бізнесу у цій країні. У цій статті ми коротко представимо найпоширеніші типи організації бізнесу у Великій Британії та спробуємо їх порівняти.

Індивідуальний підприємець (Self-Employed)


Індивідуальний підприємець розвиває свій бізнес як фізична особа без створення юридичної особи. Він несе необмежену відповідальність за всі зобов'язання, включаючи фінансові. Його відповідальність як фізичної особи неможливо відокремити від її відповідальності як підприємця, який розвиває свій бізнес, тому він відповідатиме за борги, пов'язані з його професійною діяльністю, всім своїм майном (професійним та особистим).

Партнерство з обмеженою відповідальністю (LLP)

Партнерство являє собою тип юридичної особи, утворений двома або більше людьми, які називаються партнерами, які мають намір вести бізнес разом. Партнери можуть бути як фізичними, і юридичними особами (компаніями). Цей тип організації воліють представники малого бізнесу та професійних організацій, наприклад, адвокати та податкові консультанти, що працюють у невеликих групах. LLP є самостійною юридичною особою і відповідальність партнерів обмежена розмірами їх вкладів.

Перевага партнерства: якщо партнери-засновники не є резидентами Великобританії та компанія не здійснює діяльність на її території, цей тип організації не є суб'єктом оподаткування та звільнений від сплати корпоративного податку (Corporate Tax). Партнери сплачують податки із доходу партнерства за місцем проживання. У зв'язку з цим, якщо партнер не є резидентом Великобританії, він сплачує податки не цієї країни, а тієї, де він проживає.

Акціонерне товариство з обмеженою відповідальністю

Це найпоширеніший тип організації бізнесу. Підприємства з цим типом організації мають статус окремої юридичної особи. Власників компанії називають акціонерами. Ще однією особливістю, і, мабуть, найголовнішою, є те, що відповідальність її членів або акціонерів завжди обмежена кількістю акцій, що належать їм, або гарантією.

Існує три основні типи компанії з обмеженою відповідальністю.
  • Перший — це private company limited by shares: акціонерна компанія з обмеженою відповідальністю, яку часто обирають невеликі приватні компанії. Назва в цьому випадку включає закінчення "Ltd" або "Limited". Відповідальність обмежена акціями: акціонери відповідають у межах суми, вкладеної у капітал підприємства.
  • Другий тип компанії — це private company limited by guarantee, який, як правило, віддають перевагу політичним партіям і благодійним організаціям. Відповідальність обмежена тут гарантіями членів (сумою, яку вони зобов'язуються внести до активів компанії у разі її ліквідації).
  • Третій тип – це public limited company. Це компанія відкритого типу, акції якої кожен бажаючий може придбати на фондовій біржі, і в цьому її головна відмінність від приватної компанії. Цю форму обирають більшість великих британських компаній, у назві яких є ініціали «PLC». Акціонерна компанія з обмеженою відповідальністю може бути перереєстрована в організацію відкритого типу, яка є єдиною формою компанії, яка може торгувати своїми акціями на біржі цінних паперів.