Website translation into 96 languages

Wednesday 28 May 2014

Як з «Чорномортехфлоту» з активами у 20 млн грн стягнути борг у понад 70 млн грн?


Одеський апеляційний госпсуд 15 травня зобов’язав ПАТ «Чорномортехфлот» повернути «Адміністрації морських портів» понад 70 млн грн. Однак шанси повернути цей борг – мізерні. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

Ще у 2010 році порт «Южний» найняв «Чорномортехфлот» для будівництва перевантажувального комплексу на причалі № 10. Вартість договору склала 512,96 млн грн.

Відповідно до угоди, порт перерахував «Чорномортехфлоту» 73,39 млн грн. авансу. З цієї суми лише 9,85 млн грн. пішло на виконання підряду. Решта грошей, як пояснило підприємство, було перераховано створеному незадовго до цього «Аріда-Інвесту» для закупівлі свай, які фірма в порт так і не поставила.

Після того, як порт «Южний» у червні 2010 року очолив менеджер Ріната Ахметова Олександр Лагоша (раніше він працював у його стивідорній компанії «Авліта»), між портом і «Чорномортехфлотом» почалася судова тяганина.

Справа розглядалася судами неодноразово. І лише після зміни влади у лютому цього року суд постановив стягнути з «Чорномортехфлоту» 63,54 млн грн. невикористаного авансу, а також 7,82 млн грн. штрафних санкцій.

Однак, шанси отримати ці гроші у порту мізерні. На початку травня Госпсуд Одеської області порушив проти «Чорномортехфлоту» справу про банкрутство за позовом Пенсійного фонду за борг у 6 млн грн. Загальна сума заборгованості підприємства оцінюється зараз у понад 360 млн грн., погасити яку «Чорномортехфлот» уже не зможе. Причина проста: за минулий рік його активи зменшилися з 370 млн грн. до близько 20 млн грн. Фактично власники компанії вивели з неї все ліквідне майно і перетворили на «пустишку».

У 2006 році контроль над «Чорномортехфлотом» оформили структури, близькі до Бориса Кауфмана і Олександра Грановського – співвласників одеського Фінбанку. Їхні представники увійшли до наглядової ради компанії. Справи компанії особливо пішли вгору після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах 2010 року.

«Чорномортехфлот» ще кілька років тому був однією з найбільших днопоглиблювальних компаній країни з флотом із півсотні спеціалізованих суден. Компанія будувала акваторії портів і підхідні канали до них, підводні траншеї для прокладки газопроводів і нафтопроводів.