Website translation into 96 languages

Sunday 1 May 2022

Норвегія 2022. Новини для біженців з України









ПРИБУТТЯ

Якщо у вас є біометричний закордонний паспорт, ви можете подорожувати до Норвегії без візи та бути тут 90 днів як турист.

Якщо у вас немає біометричного закордоного паспорта чи інших документів, ви все одно можете подати заяву на захист у Норвегії, якщо ви вже перебуваєте в Норвегії або при перетині норвезького кордону. 

 

Крок №1. Житло та харчування в Норвегії

Чи маєте Ви когось, хто готовий надати Вам житло в Норвегії (друзі, знайомі)?
  • Так – їдьте до друзів/знайомих. Докладніша інформація про реєстрацію біженців буде оприлюднена найближчим часом.
  • Ні – їдьте до національного центру прийняття біженців в Råde, який доступний цілодобово без вихідних, за адресою: Mosseveien 58, 1640 Råde Nasjonalt Ankomstsenter

Або звертайтеся до поліціі, якщо ви прибули в інше місто Норвегіі, вони вас відправлять до локального центру прийняття біженці (asyl mottak -асиль муттак).

У центрі прийняття біженців в Råde/Helsfyr вас забезпечують харчуванням, медичною допомогою, проживанням та одягом. Ви проходите мед. огляд і здаєте аналізи на туберкульоз. У цьому центрі є дитячий майданчик. Процес реєстрації займає 3-5 днів (максимум 21 день). Виплати поки ви знаходитесь там не надаються, адже вас забезпечують харчуванням і проживанням.

Потім вас переводять в тимчасовий центр біженців (можна перебувати у друзів/знайомих). Ви можете попросити відправити Вас у конкретний табір (а потім і комуну), але Ви не обов’язково туди потрапите. 

 

Крок №2. Реєстрація

  • Якщо ви перебуваєте в центрі біженців в Råde, реєструєтесь там.
  • Якщо ви перебуваєте у друзів/знайомих. Поліція створить реєстраційні підрозділи по всій країні. Докладніша інформація з цього питання буде оприлюднена найближчим часом.

Після отримання права на перебування вами займається комуна в якій будете проживати. Вона допомагає з влаштуванням на роботу, курсами норвезької мови та іншими соціальними питаннями.


Важливo:

Уряд Норвегії ухвалив рішення щодо «тимчасового колективного захисту» громадян України в Норвегії, які залишили Україну внаслідок агресії Росії.

Рішенням передбачено можливість отримати тимчасовий дозвіл на проживання в Норвегії на один рік, який може бути продовжений на строк до трьох років.


В чому різниця між статусом біженця і тимчасовим захистом?

Центр протидії дезінформації при РНБО України та Асоціація Юристок України “ЮрФем” роз’яснюють, в чому різниця між статусом біженця і тимчасовим захистом в Європі. Усі країни, що відкрили кордони для українців, оперативно переписують закони для легалізації переселенців, вони можуть відрізнятися.


СТАТУС БІЖЕНЦЯ:

Згідно з Дублінською конвенцією, статус біженця надається у першій країні, кордон якої особа перетнула, тікаючи від війни. Його можуть отримати громадяни України, які залишили територію України через війну, а також особи, які легально проживали на території України, але мають громадянство інших країн. Особи без громадянства також можуть запросити статус біженця.

Статус біженця надає такі гарантії: право на проживання у таборі біженців, медичну допомогу, освіту для дітей, щомісячну грошову допомогу, доступ до ринку праці.
 

Але є і певні обмеження:

  • неможливість залишити приймаючу країну до моменту отримання статусу;
  • неможливість повернутися до України після отримання статусу;
  • позбавлення особистих документів (видається, посвідка на проживання);
  • неможливість працевлаштуватися до моменту отримання статусу, а також у разі відмови надання такого статусу.

ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ:

4 березня почала діяти Директива тимчасового захисту Європейського Союзу, яка гарантує негайний захист в ЄС для осіб, які тікають від війни.

Отримати тимчасовий захист можуть:
  • Громадяни України, які проживали в країні, включно до 24 лютого і були вимушені її залишити через війну;
  • Особи, які отримали політичний притулок в Україні;
  • Громадяни інших країн, які легально перебували на території України;
  • Особи без громадянства.
Цей статус надає такі гарантії: право на освіту, медичне страхування, право на постійне проживання терміном 1 рік з можливим продовженням до 3 років, доступ до ринку праці, соціальну допомогу.

 

В’їзд з тваринами

https://www.mattilsynet.no/

 

Транспорт

Розклад руху транспорту та відповідні маршрути можна знайти:

 

Працевлаштування

Докладніша інформація про дозвіл на роботу біженців буде оприлюднена найближчим часом.
Сьогодні ви повинні мати дозвіл на роботу, щоб працювати в Норвегії.
Портал з вакансіями: www.finn.no/jobb, www.nav.no/stillinger.

 

Лікар

До лікаря, ті хто чекає на реєстрацію тимчасового захисту, можуть звертатися в asyl mottak. Там сидить коммунальний сімейній лікар (fastlege -фастлеге).

Якщо стан здоров’я дуже тяжкий потрібно їхати на легевакт. Контакти legevakt можно знайти на сайті коммуни в якій ви перебуваєте.

 

Українська діаспора

Будемо раді допомогти з іншими питаннями тут:
www.noas.no Норвезька організація для шукачів притулку
www.udi.no Норвезьке управління імміграції
Групи у Фейсбук: