Website translation into 96 languages

Friday 2 December 2022

Лавра була, є і буде УКРАЇНСЬКОЮ!

Свято-Успенську Києво-Печерську лавру зареєстрували як нову юридичну особу - монастир у складі Православної церкви України

Йдеться про новий монастир, а не про перереєстрацію приміщень, які зараз використовує Українська православна церква (донедавна напряму пов'язана з Московським патріархатом).
У лаври, яка залишається під контролем УПЦ, жодних змін зараз не відбулось.

Зміни щодо нового монастиря у складі автокефальної Православної церкви України внесли до Єдиного державного реєстру 2 грудня.

Православна церква України чекала на реєстрацію статуту шість місяців, повідомили ВВС News Україна в ПЦУ.

Очолить новий монастир як юридичну особу митрополит Київський та всієї України Епіфаній. За посадою він є "священноархімандритом, тобто канонічним і духовним керівником Київської лаври", пояснив представник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря).

Наразі ця лавра зареєстрована у храмі Феодосія Печерського через дорогу від Києво-Печерської лаври, який вже давно у користуванні ПЦУ.

Від сьогодні у Києві буде два монастирі Києво-Печерська лавра. Один УПЦ, який зараз орендує у держави більшість приміщень заповідника. А другий - ПЦУ, який також претендуватиме на будівлі старовинної лаври. Усі ці приміщення належать державі і можуть передаватись тільки в оренду.

Очільниця державної служби з питань етнополітики та свободи совісті Олена Богдан пояснила ВВС News Україна, що створення нової юридичної особи ПЦУ не є умовою укладання угод для користування будівлями на території лаври. Це могло відбуватися і без такої реєстрації. А може не відбутись і після реєстрації.

"Реєстрація нової юридичної особи жодним чином не створює нових майнових прав і також не є необхідною передумовою для набуття нових майнових прав", - повідомила Богдан.

При цьому Олена Богдан нагадала, що у грудні цього року завершиться оренда УПЦ двох храмів Верхньої лаври. Таким чином натякнувши, що саме їх могли б передати в користування ПЦУ.

УПЦ МП в Україні наразі має близько 10 тисяч єпархій. Вона є частиною Російської православної церкви, але з початку війни Росії проти України взяла курс на незалежність.

ПЦУ має близько 7 тисяч парафій, вона є автокефальною церквою і входить до диптиху помісних православних церков світу. 

Обшуки в монастирях і єпархіях
СБУ уже декілька тижнів проводить обшуки в єпархіях УПЦ. Правоохоронці кажуть, що шукають там заборонені предмети (зазвичай це російська література та російські настанови), іноземних громадян, які переховуються, зброю, диверсантів, а також допитують священнослужителів.



Президент Володимир Зеленський доручив розібратись, наскільки УПЦ досі пов'язана з Російською православною церквою, спеціальним законом заборонити діяльність в Україні афільованих з Москвою церков, а також перевірити підстави користування церквами (а такою фактично є тільки УПЦ - Ред.) будівель Києво-Печерської лаври.

Це радикальне рішення РНБО та президента, який раніше намагався обережно підходити до церковних питань. Президент останнім часом готувався до різкого втручання у церковне життя на фоні війни Росії проти України та можливих зв'язків УПЦ з Московським патріархатом. Адже РПЦ активно підтримує війну Росії проти України.