Website translation into 96 languages

Wednesday 8 March 2023

У Тбілісі знову відбувається акція протесту, центральний проспект Руставелі перекритий

У Грузії спалахнули протести проти ухвалення в першому читанні законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу», який також називають «законом про іноагентів», який правляча в тій країні партія «Грузинська мрія» «списала» з аналогічного «закону про іноагентів», що його ухвалено в Росії. Такими законами незалежні медіа, неурядові організації і просто політично активні громадяни визначаються як «іноземні агенти» і мають багато перешкод у роботі. Під час протестів у Грузії також є чимало прапорів ЄС – що вказує на невдоволення громадян темпами євроінтеграції Грузії, які уповільнились. Опозиція каже, що протести можуть тривати, а багато хто в Україні проводить паралелі з Євромайданом.


Коротко про основні моменти, які призвели до початку протестів у Грузії, що спалахнули 7 березня:
  • Незважаючи на заклики міжнародної спільноти, так званий «російський закон про іноагентів» був таки ухвалений у першому читанні, що спричинило протести;
  • Поліція застосувала водомети проти протестувальників біля будівлі парламенту Грузії;
  • Посольство США в Тбілісі сказало, що закон «надихається Кремлем», і назвало 7 березня «темним днем» для грузинської демократії;
  • Голова правлячої партії «Грузинська мрія», коментуючи заяву посольства США, сказав, що «чорний день» був лише для радикальної опозиції;
  • Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель назвав ухвалення закону «дуже поганий розвитком подій для Грузії та її народу» і заявив, що ухвалення в цілому цього закону матиме серйозні наслідки для відносин ЄС і Грузії;
  • Грузинський прем’єр Іраклій Ґарібашвілі прокоментував це так: «Майбутнє нашої країни більше не належить іноземних агентам та прислужникам іноземних країн. Майбутнє нашої країни та нашого народу належить патріотам»;
  • Президентка Саломе Зурабішвілі, перебуваючи з візитом у США, сказала, що ветує закон про «іноагентів» в будь-якому разі;
  • Хто використав «коктейлі Молотова» під час акції протесту, наразі не відомо. Організатори мітингів кажуть, що це була «провокація» служб безпеки, але підтверджень цьому немає.
Хоча Грузія подала заявку на членство в ЄС одразу після України – на початку березня 2022 року разом з Молдовою, однак в червні 2022 року ЄС дав статус країн-кандидатів Україні та Молдові, а Грузії ще дали рекомендації, щоб таки отримати статус країни-кандидата.

7 березня МВС використало проти демонстрантів спецзасоби, в тому числі водомети і сльозогінний газ, заявивши про насильницький характер акції.

На відміну від учорашнього дня, коли багато учасників зібралися біля парламенту стихійно, у відповідь на дії парламенту, 8 березня на акцію організовано прийшли кілька колон. Серед присутніх – учасниці Жіночого маршу, які влаштували ходу від площі Першої республіки. Також окремою колоною прийшли студенти під гаслом «Ні російському закону», пише агентство «Новини-Грузія».

Зібратися біля будівлі парламенту закликали своїх прихильників і лідери опозиційних партій.

Центральний проспект Руставелі перекритий, територія перед парламентом повністю заповнена людьми. Агентство IPN повідомило, що співробітники поліції підходять до окремих учасників акції та без пояснень вимагають відкривати сумки для огляду. За даними телеканалу «Пірвелі», станція метро «Площа Свободи» не може впоратися з потоком людей, які йдуть на акцію.

Видання Paper Kartuli повідомляє, що соціальний простір AntiZona пропонує укриття мітингувальникам, де можна зігрітися, випити гарячого чаю чи кави, промити очі та обробити шкіру.

Проєкт «Моє місто мене вбиває» поширив памʼятку для учасників акції, радячи брати з собою маски, вушні затички, засоби для надання першої допомоги і в жодному разі не приносити заборонені предмети чи речовини на мирну акцію.

Ухвалення законопроєкту про «іноагентів» напередодні спровокувало заворушення біля будівлі парламенту. Поліція затримала понад 60 людей, є постраждалі серед силовиків та учасників акції.