Website translation into 96 languages

Saturday 11 March 2023

Вчора рухнув найбільший банк для стартапів Silicon Valley Bank! Що далі...

Раптовий крах одного з провідних кредиторів Кремнієвої долини змусив інвесторів у технологічні галузі та стартапи з усіх сил намагатися з’ясувати свій фінансовий ризик і вплив на їхню здатність працювати в той час, коли багато компаній уже були на межі масових звільнень і обмеженого доступу до капіталу. в невизначеній економіці.

Каліфорнійські регулятори закрили Silicon Valley Bank у п’ятницю та передали його під контроль Федеральної корпорації страхування вкладів США. FDIC діє як приймач, що зазвичай означає, що він ліквідує активи банку, щоб повернути гроші своїм клієнтам, включаючи вкладників і кредиторів.

Цей крок закінчився приголомшливими 48 годинами, протягом яких невизначеність щодо ліквідності відомого технологічного кредитора спонукала деякі стартапи зважити вилучення коштів, а також викликала побоювання щодо ризику зараження ширшої фінансової галузі.

Після краху банку в п’ятницю невизначеність у спільноті стартапів лише зросла, засновники хвилювалися про те, як отримати свої гроші, нарахувати зарплату та покрити операційні витрати.

«Тепер, коли банк розпався, я просто хочу знати, що буде далі», — сказала CNN в електронному листі Ешлі Тірнер, засновник компанії з доставки здорової їжі FarmboxRx. «FDIC покриває 250 тисяч, але чи збираюся я відновити цілих 8 цифр?»

Паркер Конрад, генеральний директор і співзасновник HR-платформи Rippling, заявив у п’ятницю, що його компанія дізналася про затримку виплати зарплати деяким робітникам через «проблеми з платоспроможністю» банку.

Арджун Сеті, інвестор Tribe, у п’ятницю написав у Твіттері, що «прямо зараз венчурні капіталовкладачі пишуть електронні листи, щоб розкрити інформацію про SVB». Тим часом Сем Альтман, генеральний директор OpenAi і колишній президент акселератора стартапів Y Combinator, сказав, що інвесторам слід розглянути можливість пропонувати «готівку вашим стартапам, яким вони потрібні для нарахування заробітної плати або що-небудь ще».
Він додав: «ні документів, ні умов, просто надішліть гроші».

Бен Кауфман, співзасновник венчурного магазину іграшок і онлайн-магазину Camp, сказав в електронному листі клієнтам, що «більшість грошових активів нашої компанії» зберігається «в банку, який щойно збанкрутував». У тому ж електронному листі Кауфман оголосив про знижку 40% на всі онлайн-товари для клієнтів, які використовують код: «BANKRUN».

«Або ви можете заплатити повну вартість без коду, це також цінується», — написав він. Кауфман сказав, що всі продажі з цього моменту «дозволяють нам генерувати гроші, необхідні для продовження діяльності, щоб ми могли продовжувати дарувати незабутні сімейні спогади».

«Масова істерія»
Згідно з повідомленнями ЗМІ та публічними публікаціями венчурних капіталістів, ще до краху кілька стартапів зважувалися витягти свої гроші з банку.

Як повідомляється, Founders Fund, впливова компанія венчурного капіталу, заснована мільярдером Пітером Тілем, порадила своїм портфельним компаніям витягти гроші з банку. Тим часом Tribe Capital закликав компанії пам’ятати про те, де вони зберігають свої гроші та як збирають кошти.

«Будь-який банк з бізнес-моделлю мертвий, якщо всі переїдуть», — написав Сеті в записці засновникам, яку він поширив у Twitter. «Оскільки ризик відмінний від нуля і вартість, краще диверсифікувати свій ризик, якщо не весь».

Сеті закликав засновників «тримати свої активи в найбільш ліквідних традиційних банках і не йти на непотрібний ризик». Він також рекомендував засновникам «розкрити кожну боргову лінію, закрити всі первинні раунди, зробити це зараз і бути готовими піти на поступки».

Але до того моменту, як компанія Тірнера спробувала отримати кошти, було вже пізно, сказала вона.

«Вся система SVB була вимкнена», — сказала вона CNN. «Ми не могли ввійти до наших облікових записів, не могли ні з ким зв’язатися, їхня лінія довіри подзвонила з повідомленням про «від’єднання» або просто поклала трубку… ніхто з наших представників облікових записів не відповідав на дзвінки чи електронні листи».

Інші відомі венчурні капіталісти закликали до спокою, явно намагаючись уникнути розпалювання паніки. Марк Састер, партнер компанії венчурного капіталу Upfront Ventures, закликав членів спільноти венчурного капіталу «публічно висловитися, щоб вгамувати паніку» навколо Silicon Valley Bank, зазначивши в розлогому твіттері, що «класичні «набіги на банк» шкодять нашому всю систему».

Проте закликаючи людей зберігати спокій, він додав: «Я знаю, що деякі вже зняли гроші. Я знаю, що деякі радять це. Я знаю, що це страшно… Головне, щоб у нас не було масової істерії».

Віллі Ілчев, партнер Two Sigma Ventures, також сказав, що його колеги повинні «підтримати» банк. «SVB є найважливішим постачальником капіталу для технологічних стартапів і найбільшим прихильником спільноти», — написав він у Twitter. «Настав час їх підтримати».

Додавання викликів на ринку стартапів
Наслідки, що швидко розгортаються в Silicon Valley Bank, відбуваються у складний момент для технологічної індустрії. Підвищення відсоткових ставок погіршило легкий доступ до капіталу, який допоміг підвищити оцінку стартапів і фінансувати амбітні, збиткові проекти. Згідно з даними, оприлюдненими в січні CBInsights, за рік венчурне фінансування в Сполучених Штатах впало на 37% порівняно з попереднім роком.

У той же час ширша макроекономічна невизначеність і побоювання рецесії спонукали деяких рекламодавців і споживачів скоротити витрати, скорочуючи джерела доходів галузі. Як наслідок, колись високий технологічний світ потрапив у різкий сезон скорочення витрат, позначений масовими звільненнями та поновленим акцентом на «ефективності».

Ситуація в Silicon Valley Bank, можливо, погіршилася через те, що більше стартапів відчувають потребу в готівці та вилучають кошти. Тепер крах банку може посилити готівкову кризу в галузі та ширшу турбулентність.

У своїй публікації, припускаючи, що може знадобитися фінансова допомога, Акман сказав, що «банкротство» Silicon Valley Bank може «знищити важливий довгостроковий рушій економіки, оскільки компанії, підтримувані венчурним капіталом, покладаються на SVB для отримання позик і зберігання операційних коштів».

Акман порівняв ситуацію SVB з Bear Stearns, першим банком, який збанкрутував на початку світової фінансової кризи 2007-2008 років. Але цього разу біда назріває на задньому дворі Кремнієвої долини.