Website translation into 96 languages

Saturday 9 July 2022

Австралія 2022. Новини для біженців з України









Австралія. Візи біженцям з України

Уряд Моррісона розширить свою підтримку України.

Нова візова схема дозволить українським біженцям працювати та отримувати доступ до державної підтримки.

Австралія буде надавати тимчасові гуманітарні візи для біженців з України. Візи дозволять українцям працювати, навчатися та отримувати доступ до медичного страхування.

Зазначається, що всі українці, які наразі перебувають наразі в Австралії на підставі тимчасової візи також отримають гуманітарну візу.

Міністр імміграції Австралії Алекс Хоук повідомив, що нова візова схема дозволить біженцям з України працювати та отримувати доступ до державної підтримки, включаючи систему медичного страхування Medicare, протягом трьох років.

Раніше повідомлялося, що вторгнення Російської Федерації на територію України змусило понад 6,3 млн українців виїхати за кордон, майже 6,5 млн стали внутрішньо переміщеними особами. Україну з початку війни покинуло 3,5 млн дітей. Як найкраще облаштуватися за кордоном і чи варто отримувати статус біженців?

Відповідно до Конвенції ООН про статус біженців, австралійська держава повинна надавати притулок переселенцям на основі встановлених квот. Відповідно до загальних положень конвенції Австралія має право вводити свої критерії у визначенні статусу біженця, спираючись на місцеві закони і специфіку територій і штатів.

Присвоєння статусу біженця на території Австралії дає право на 3-х річну візу. Через 2 роки проживання на території Австралії безвиїзно, особі може бути надано статус постійного резидента.

Уряд Австралії надає біженцям велику кількість пільг для комфортного життя на її території, а також для якнайшвидшої інтеграції в австралійське суспільство.

Дозвіл на працевлаштування видається відразу ж як закінчиться в’їзна віза і буде змінена її категорія.

Великий шанс працевлаштуватися на території Австралії мають IT-фахівці, лікарі, інженери та інші фахівці затребуваних професій, які на батьківщині піддалися гонінням.

Знання англійської мови значно підвищить шанс працевлаштуватися і адаптуватися, однак не вплине на процедуру отримання статусу біженця.

Щоб допомогти українцям, які були змушені тікати від російського військового вторгнення, ми також надамо тимчасову гуманітарну візу для українців, які прибули до Австралії.

З початку російського вторгнення в Україну уряд Моррісона видав українцям майже 4500 віз. Понад 600 українців з цими візами приїхали і щодня приїжджає більше.

Уряд продовжить тісну співпрацю з українсько-австралійською громадою, щоб забезпечити підтримку тим, хто прибуває з України, протягом усього перебування в Австралії. Ми надали грант у розмірі 450 000 доларів США громадським групам для полегшення їхньої поточної роботи.

Австралія підтримує народ України і знову закликає Росію припинити своє неспровоковане, несправедливе та незаконне вторгнення в Україну.

Підстави для оформлення візи біженця:

На візу біженця можуть претендувати особи, права яких порушуються і вони зазнають дискримінації в рідній країні, а також зуміли довести це документально.

Порушення можуть визначатися:

  • За національною ознакою;
  • За расовою ознакою;
  • За релігійною ознакою;
  • За політичними переконаннями;
  • За соціальною ознакою;
  • З гуманітарних причин.

 

Австралія має кілька типів віз для біженців, вибір однієї з них безпосередньо залежить від підстави отримання статусу біженця: 

 

Visa subclass 790

Віза призначена для осіб, які прибули на територію Австралії нелегально і хочуть звернутися за захистом.


Visa subclass 785

Віза призначена для осіб, які прибули на території Австралії без дійсної візи і хочуть подати заявку на захист.


Visa subclass 200

Видається особам, яких порекомендував комісар ООН у справах біженців (видається частіше особам, які перебувають на території країни, де відбувається гуманітарна катастрофа).

 

Visa subclass 201

Видається особам, яких в рідній країні переслідує суд, і вони не можуть покинути її територію.

 

Visa subclass 202

Віза призначена для осіб, що зазнають дискримінації і систематичного порушення прав в рідній країни.

 

Visa subclass 203

Схожа на візу subclass 200, але заявник зобов’язаний, надати комісару ООН документальні докази порушення його прав в рідній країні.


Visa subclass 204

Віза призначена для осіб, які піддаються гонінням за статевою ознакою (в основному видається жінкам, які проживають в мусульманських країнах).


Visa subclass 866

Віза призначена для осіб, які прилетіли на територію Австралії по гостьовій або інший візі і заявили про небезпеку повернення на батьківщину. Але при цьому заявник не матиме право повернутися в рідну країну інакше віза біженця буде анульована.

Пільги, для біженців, які надає Австралія (надаються відразу після отримання статусу біженця):

  • Матеріальна допомога. Головна умова – пошук роботи. На таку допомогу можуть претендувати особи, які досягли 22-х річного віку (в середньому сума становить 1000 AUD).
  • Медична страховка: безкоштовне лікування і перебування в державних лікарнях (стоматологічні послуги, виклик швидкої допомоги, автокатастрофи, нещасні випадки, ліки – державою не оплачуються);
  • Часткова оплата послуг в приватних клініках (аналізи, терапевтичне обстеження);
  • Грошова допомога школярам і студентам Внзів;
  • Право на працевлаштування та визнання кваліфікації (після проходження співбесіди);
  • Курси англійської мови (до 510 годин);
  • Психологічна реабілітація жінок (наприклад, жертвам насильства).
Австралійський уряд також заохочує родини з дітьми до 16 років, а якщо дитина далі проходить навчання, то до 24-х років. Також члени багатодітних сімей мають право на додаткову допомогу.

Підтвердження

Особи, які перебувають поза межами Австралії, для отримання статусу біженця, зобов’язають заповнити відповідну анкету, в якій вони зобов’язані переконати Австралійську державу, що їм дійсно загрожує небезпека на батьківщині і їх переслідує по тій або іншій причині.

Підтвердженням так само служить:
  • Довідка з медичного закладу про нанесення побоїв і лікуванні;
  • Заява до органів поліції і прокуратури про загрозу здоров’ю та життю;
  • Документи про звільнення з роботи;
  • Статті в засобах масової інформації, відеозаписи, Кібербулінгу.
Всі заяви на надання заявнику статусу біженця розглядаються в індивідуальному порядку, при цьому розглядаються обставини даного запиту, а також вивчається політична і економічна ситуація в рідній країні заявника.

У період розгляду заяви про надання статусу біженця заявнику надається «бриджинг» віза. З її допомогою іноземець може працевлаштуватися, віддати дітей до школи, а також узаконити своє перебування на території Австралії.

Важливо!

Переїзд і медичні витрати заявників на візи 201, 203 і 204 subclass оплачує уряд Австралії. Візи 202 subclass оплачує спонсор (громадянин, постійний резидент або уповноважена організація).

Підстави для відмови:
  • Немає підстав для надання статусу біженця (за міжнародними законами країна є стабільною в правовому і гуманітарному плані). Немає причин для надання статусу біженця;
  • Особа просить притулку на підставі економічного розвитку країни або її переслідують за вчинення тяжкого злочину;
  • Перевищення квот (в такому випадку ООН переправляє заяву в іншу країну);
  • Іноземець зробив запит на притулок в іншій країні;
  • Іноземець вчинив військовий злочин, злочин проти людства і людяності;
  • Більше немає причин надавати притулок.

Можливості імміграції до Австралії

Процедура отримання ПМП в Австралії, яка визнана кращою країною в світі для життя, за такими критеріями, як соціальне забезпечення, клімат, освіта і безпека, останніми роками істотно не змінювалася. Т

Штати:
  • Південна Австралія (столиця – Аделаїда)
  • Вікторія (столиця – Мельбурн)
  • Західна Австралія (столиця – Перт)
  • Австралійська столична Територія (столиця – Канберра)
  • Північна Територія (столиця – Дарвін)
  • Тасманія (столиця Хобарт)
  • Квінсленд (столиця Брісбен)
Окремий штат має право обирати, підходите Ви йому чи ні, в тому разі, шляхом оцінки Вашого досвіду роботи та навичок, заявлених в резюме, і зіставлення їх з тими, які очікував побачити австралійський роботодавець для Вашої професії.

Штаб-квартира ООН в Україні – https://www.unhcr.org/ua/
Сайт Австралії: https://immi.homeaffairs.gov.au