Website translation into 96 languages

Friday 10 February 2023

Бургерноміка: Індекс Біг Мака показує три тренди

Індекс Біг-Мака — неофіційний спосіб визначення паритету покупців (ППС). 

Індекс бігмака, заснований на теорії паритету купівельної здатності, за яким валютний курс повинен вирівнювати вартість корзин товарів у різних країнах (тобто відношення обмінних валютних курсів), тільки замість корзин береться один стандартний бутерброд, що випускається компанією McDonald’s повсюдно.

Це робиться для того, щоб визначити реальні обмінні курси валют різних держав. Такі дослідження журналу «The Economist» ведеться з 1986 року. Біг-Мак використовує експертний журнал у якості еталона за двома причинами: McDonald’s представлений у більшості країн світу, а сам Біг-Мак містить достатню кількість продовольчих компонентів (хліб, м’ясо та овочі), щоб отримати його універсальним сліпком народного господарства.

Його вартість в кожній країні залежить від обсягів випуску, цін на оренду, сировини, робочої сили і прочих факторів, а також індексу бігмака — найкращий спосіб побачити невідповідність вартості валюти в країні з подібним рівнем доходу, пояснює журнал, тим більше в кризі, коли дорога валюта особливо невигодна. Слаба валюта дає перевагу по витратам і цінам на продукцію.

Журнал The Economist опублікував свій щорічний індекс Біг-Мака, який повинен оцінити, наскільки недооцінена або переоцінена та чи інша валюта. На підставі також приймається теорія ППС, за якою валютні курси повинні регулювати вартість споживчої корзини в різних країнах.

ТРИ ТРЕНДИ
На думку експертів журналу «The Economist» зараз спостерігається три тренди:
- підняття рівня цін у Європі,
- переконвертація балансу валют між країнами,
- загальний зріст у споживанні продуктів харчування - стрибок глобальних продажів.

Де у світі Біг Мак коштує найдорожче?
The Economist відстежує вартість Біг Мака в усьому світі з 1986 року. Згідно з його даними за липень, Велика Британія є 14-ю найдорожчою країною для покупки Біг Мака з 54 країн, які він відстежує, вартістю £3,69 ($4,44).

Ось п’ять найдорожчих країн для Біг Мака в доларах:
1. Швейцарія - 6,71 дол
2. Норвегія - 6,26 дол
3. Уругвай - 6,08 дол
4. Швеція - $5,59
5. Канада - 5,25 дол

McDonald's має понад 36 000 ресторанів у понад 100 країнах.

У вівторок компанія повідомила, що розглядає питання про те, чи додати більше варіантів меню зі знижками, оскільки підвищення вартості життя, особливо в Європі, призвело до того, що деякі клієнти з нижчими доходами купують дешевші продукти та менше великих комбінованих страв.

Це сталося після того, як компанія повідомила про стрибок глобальних продажів на 9,7% за три місяці до кінця червня порівняно з тим же періодом минулого року.

Агресія росії щодо війни в Україні підштовхнула вартість палива та продуктів харчування, а інфляція у Великій Британії – швидкість зростання цін – досягла 9,4% у червні, найвищого рівня за понад 40 років.

Деяким компаніям також доводиться підвищувати заробітну плату, щоб залучити та утримати персонал, причому кількість вакансій майже рекордно висока. Однак підвищення зарплати не встигає за зростанням вартості життя.

Компанії в усьому світі стикаються з тиском витрат, а інші країни також страждають від високої інфляції.

У вівторок гігант напоїв Coca-Cola повідомив Bloomberg, що світові ціни зросли в середньому приблизно на 5%. Це сталося після того, як Amazon також оголосив, що підвищує ціни для клієнтів через високі витрати, причому з вересня ціна його послуги підписки Prime зростає на 1 фунт стерлінгів на місяць. 

Виробник KitKat Nestle, виробник Marmite Unilever і мережа пекарень Greggs – серед тих, хто вже підвищив ціни цього року.