Website translation into 96 languages

Monday 31 October 2022

Шотландія дуже схожа на Україну: "сильний націоналізм під соусом свободи"

Шотландська національна партія (SNP) — шотландська націоналістична та соціал-демократична політична партія в Шотландії. SNP підтримує та проводить кампанії за незалежність Шотландії від Сполученого Королівства та за членство в Європейському Союзі з платформою, заснованою на громадянському націоналізмі. 

SNP є найбільшою політичною партією в Шотландії, де вона має найбільшу кількість місць у шотландському парламенті та 45 із 59 шотландських місць у Палаті громад у Вестмінстері, і це третя за величиною політична партія за кількістю членів у Сполучених Штатах Америки. Королівство, позаду Лейбористської партії та Консервативної партії. Нинішній лідер Шотландської національної партії Нікола Стерджен обіймала посаду першого міністра Шотландії з 20 листопада 2014 року.

Заснована в 1934 році шляхом злиття Національної партії Шотландії та Шотландської партії, партія має безперервне представництво в парламенті у Вестмінстері з тих пір, як Вінні Юінг переміг на проміжних виборах у Гамільтоні в 1967 році. Зі створенням децентралізованого Шотландського парламенту в 1999 році SNP стала другою за чисельністю партією, яка два терміни була опозицією. SNP отримала владу під керівництвом Алекса Салмонда на виборах до шотландського парламенту 2007 року, сформувавши уряд меншості, перш ніж перемогти на парламентських виборах 2011 року, після чого вона сформувала перший уряд більшості в Холіруді. Після того, як Шотландія проголосувала проти незалежності на референдумі 2014 року, Салмонд пішов у відставку, і її змінила Стерджен. На виборах 2016 року SNP повернулася до уряду меншості. На виборах 2021 року SNP отримала + одне місце та уклала угоду про розподіл влади з Шотландськими зеленими. Британському уряду було повідомлено, що референдум про незалежність Шотландії від Великобританії є «питанням коли, а не якщо».

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен попередила прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона під час телефонної розмови після того, як її Шотландська національна партія (SNP) виграла четверті поспіль вибори в Холіруд. Лідер SNP заявив, що другий референдум про незалежність від Великобританії буде неминучим, щойно Шотландія стане на шлях відновлення після пандемії коронавірусу.

Чому зараз?

У своїй передвиборчій платформі SNP пообіцяла провести новий референдум про незалежність Шотландії, якщо вона здобуде нову перемогу на виборах. Партія забезпечила 64 з 129 місць у парламенті Шотландії, на одне більше, ніж на попередніх виборах, але на одне менше, ніж було б необхідно для більшості. Але партії, які виступають за незалежність, все одно домінували в парламенті, а Шотландські зелені претендували на вісім місць. Партії, які виступають за незалежність, отримали більшість місць у шотландському парламенті на виборах 2021 року. 

Чому шотландці розділені щодо незалежності?

Є низка аргументів за і проти незалежності Шотландії, а Brexit лише долив масла у вогонь.
Протягом багатьох років прихильники незалежності стверджували, що розрив з ЄС дасть Шотландії більше повноважень приймати рішення. Але більше 62% шотландців проголосували проти виходу з Європейського Союзу. Тепер поштовх знову приєднатися до ЄС як незалежної країни став об’єднуючим закликом руху за незалежність.

Інші аргументи на користь полягають у тому, що незалежність дасть Шотландії більше контролю над економікою та витратами країни, а також над національними ресурсами країни, а саме нафтою. Але економічна незалежність може бути палкою з двома кінцями.

«Аргументи за те, щоб залишитися, дуже погано сформульовані», — сказав політолог і професор шотландської політики в Університеті Абердіна Майкл Кітінг.

«Але аргументи майже повністю економічні, [що] Шотландія залежить від Сполученого Королівства, а Сполучене Королівство забезпечує більший ринок для шотландських товарів — і це, по суті, усе». Також є занепокоєння щодо того, як Шотландія зможе підтримувати свій рівень державних витрат без підвищення податків, і навіть яку валюту використовуватиме країна.

Щоб провести другий референдум, Шотландії спочатку знадобиться зелене світло від уряду Великобританії. Щоб зробити це, Шотландія мала б офіційно запросити розпорядження розділу 30 відповідно до Закону про Шотландію.

Розділ 30, той самий механізм, який використовувався для запуску референдуму про незалежність Шотландії в 2014 році, дозволяє уряду Великої Британії тимчасово передавати повноваження щодо прийняття законів про референдум шотландцям.



Доктор Кірсті Хьюз, директор Шотландського центру європейських відносин (SCER), сказала Euronews, що уряд може просто змінити закон у Вестмінстері, щоб проведення референдуму стало явно незаконним.

Однак вона зазначила, що в останніх інтерв’ю міністр кабінету міністрів Майкл Гоув чітко дав зрозуміти, що Великобританія є добровільним союзом, що означає, що Шотландія може вийти, якщо захоче.

«Ви бачите, що він сказав це тому, що він не хоче, щоб у шотландській пресі з’являлися заголовки про те, що це примусовий союз, але якщо ви скажете, що це добровільно, і ви не дозволяєте референдум, то ви повинні прийняти негативний розголос ," вона сказала.

Стерджен вже застерегла Велику Британію від блокування референдуму в суді, стверджуючи, що було б «цілковито обурливим» для номер 10 втручатися проти волі шотландського народу.

Стерджен стверджувала, що вона планує слідувати юридичному процесу для міжнародного визнання незалежності Шотландії, який вимагатиме згоди Великої Британії.



Уряд Шотландії вже запропонував використати те саме питання референдуму, яке поставили в 2014 році: «Чи повинна Шотландія бути незалежною країною?» із варіантами «Так» і «Ні».

Згідно із Законом Шотландії про вибори (виборче право та представництво) 2020 року, будь-яка особа віком від 16 років, яка є законним резидентом Шотландії, незалежно від її національності та внесена до реєстру виборців до органів місцевого самоврядування Шотландії, матиме право голосу. Сюди також входять ув’язнені, які відбувають покарання менше 12 місяців відповідно до змін, внесених до законодавства 2020 року.

Якщо шотландці проголосують «за» на референдумі, який обидві сторони визнають легітимним, почнуться переговори між урядами Великої Британії та Шотландії.

Обидва уряди мали б виробити умови розлучення, включаючи розподіл активів і зобов’язань Великої Британії та як виглядатимуть відносини між двома країнами.

Чи повториться історія? Звичайно, британський уряд дозволив провести референдум про незалежність Шотландії в минулому.
У 2014 році уряд Великої Британії погодився на те, що було названо референдумом «одного разу в поколінні», після того, як ШНП отримала більшість у шотландському парламенті. На тому референдумі шотландці проголосували 55% проти 45% за те, щоб залишитися у складі Великобританії.

Однак з 2016 року, після того, як Великобританія проголосувала за вихід з Європейського Союзу, зросла підтримка повторного виходу з Великобританії.