Website translation into 96 languages

Saturday 24 June 2023

"25 000 з нас готові померти" - Пригожин у центрі уваги: хто він і хто його кришує?

Євген Пригожин у центрі сьогоднішніх новин. Після місяців невдоволення він закликав до повстання проти армії, хоча заперечував спробу державного перевороту.

Але хто він і чому він такий важливий?

Він став ключовим гравцем у повномасштабному вторгненні Росії в Україну, керуючи приватною армією найманців під назвою «Група Вагнера», яка очолює російський наступ у ключових районах війни.

Він із Санкт-Петербурга, рідного міста Путіна.

Після деякого терміну ув'язнення за крадіжку Пригожин створив у Петербурзі мережу кіосків з продажу хот-догів. Бізнес пішов добре, і за кілька років, у беззаконні 1990-ті, Пригожин зміг відкрити дорогі ресторани в місті.

Пізніше кейтерингову компанію Пригожина «Конкорд» уклали на постачання їжі до Кремля, за що його прозвали «кухарем Путіна».

Після багатьох років заперечення існування «Вагнера» 27 липня 2022 року підконтрольні Кремлю ЗМІ раптом визнали, що вона воює на сході України.

Пригожин також почав публікувати в соцмережах відео, зняті, ймовірно, на окупованих територіях України, в яких хвалився подвигами Вагнера.

Євгеній Пригожин став ключовим гравцем у повномасштабному вторгненні Росії в Україну, керуючи приватною армією найманців, які очолюють російський наступ у ключових районах війни.

Не знайомий із російськими в’язницями, він вербував тисячі засуджених злочинців із в’язниці для своєї групи Вагнера – незалежно від тяжкості їхніх злочинів – якщо вони погоджувалися воювати за нього в Україні.

До того, як Росія розпочала найгірший збройний конфлікт у Європі з часів Другої світової війни, Пригожина звинувачували у втручанні у вибори в США та поширенні російського впливу в Африці.

Як людина з туманними початками досягла такого впливу та репутації жахливої жорстокості?

Початки
Євген Пригожин родом із Санкт-Петербурга, рідного міста Путіна.

Він отримав свій перший кримінальний вирок у 1979 році, коли йому було лише 18 років, і отримав два з половиною роки умовного терміну за крадіжку. Через два роки його засудили до 13 років ув'язнення за грабіж і крадіжку, дев'ять з яких він відсидів за ґратами.

Вийшовши з СІЗО, Пригожин створив у Петербурзі мережу кіосків з продажу хот-догів. Бізнес пішов добре, і за кілька років, у беззаконні 1990-ті, Пригожин зміг відкрити дорогі ресторани в місті.


Євген Пригожин допомагає Володимиру Путіну за обіднім столом, 2011 рік
REUTERS
Підпис до зображення: Євген Пригожин (ліворуч) на фото обслуговує Володимира Путіна (у центрі) на вечері в 2011 році.

Саме там він почав змішуватися з високими та могутніми людьми Санкт-Петербурга, а потім Росії. Один із його ресторанів, який називався «Новий острів», являв собою човен, що плив угору та вниз по Неві. Володимиру Путіну так сподобалося, що, ставши президентом, він почав возити туди своїх іноземних гостей. І, швидше за все, так вони вперше зустрілися.
«Володимир Путін… бачив, що у мене немає проблем особисто подавати тарілки високопоставленим особам», — сказав Пригожин в інтерв’ю. «Ми зустрілися, коли він приїхав з прем’єр-міністром Японії Морі».

Йосіро Морі відвідав Санкт-Петербург у квітні 2000 року, на самому початку правління Володимира Путіна.

Пан Путін довіряв Пригожину настільки, що відсвяткував його день народження на Нью-Айленді в 2003 році.

Через багато років кейтерингова компанія Пригожина «Конкорд» уклала контракт на постачання їжі до Кремля, за що він отримав прізвисько «кухар Путіна». Фірми, афілійовані з Пригожиним, також отримували вигідні контракти на харчування від військових і державних шкіл.

Вагнер
Але саме після вторгнення Росії в Україну в 2014 році почали з’являтися ознаки того, що Пригожин не був звичайним бізнесменом. Вперше повідомлялося, що тіньова приватна військова компанія, яка, як кажуть, пов’язана з ним, воює з українськими силами на східному Донбасі.

Конференц-зал: хто боїться групи Вагнера?
Він широко відомий як «Вагнер» — за позивним, який використовував один із його ключових ранніх командирів. Кажуть, що він був зачарований нацистською Німеччиною, яка привласнила твори композитора 19-го століття для пропаганди.

За іронією долі, «денацифікація» України є ключовою заявленою метою повномасштабного вторгнення президента путіна в Україну, розпочатого в лютому 2022 року.

Згодом ця група найманців здобула жахливу репутацію жорстокості.

Членів Вагнера звинувачують у катуванні сирійського полоненого кувалдою, обезголовленні та підпалі його тіла у 2017 році.

Наступного року троє російських журналістів були вбиті під час розслідування присутності Вагнера в Центральноафриканській Республіці.

У 2022 році Вагнера знову звинуватили у вбивстві людини кувалдою через підозри в «зраді» групи в Україні. Пригожин назвав неперевірені кадри жорстокого вбивства "собаці смерть для собаки". Після того, як члени Європейського парламенту закликали визнати Вагнера терористичною групою, він заявив, що надіслав політикам закривавлену кувалду.

Протягом багатьох років Пригожин заперечував будь-які зв'язки з Вагнером і навіть судився з людьми, які припускали, що він був. Але потім, у вересні 2022 року, він сказав, що створив групу в 2014 році.

США, ЄС і Великобританія ввели санкції проти Вагнера, але йому дозволено працювати в Росії, хоча закон забороняє найманство.

Боти і тролі
Інший спосіб втягнення Євгена Пригожина у світову політику — це люди з клавіатурами, а не люди з зброєю.

Протягом багатьох років його звинувачували в тому, що він стоїть за так званими «фермами тролів» або «фабриками ботів», які використовували акаунти в соціальних мережах і на веб-сайтах для поширення прокремлівських поглядів. Такі зусилля очолювало Санкт-Петербурзьке агентство інтернет-досліджень (IRA), найбільш відоме втручанням у президентські вибори в США 2016 року.

Центр Вагнера в Санкт-Петербурзі
Центр Вагнера, блок офісів групи найманців, відкрився в Санкт-Петербурзі в листопаді минулого року. Колишній директор ФБР Роберт Мюллер, який був призначений для розслідування звинувачень у змові між кампанією Дональда Трампа та Росією, дійшов висновку, що IRA провела кампанію в соціальних мережах, спрямовану на провокацію та посилення політичних і соціальних розбратів у США. Потім це переросло в операцію з підтримки пана Трампа та приниження його суперниці на виборах Гілларі Клінтон, йдеться у звіті Мюллера.

США запровадили санкції проти ІРА та особисто Пригожина через втручання у президентські вибори 2016 року, а потім спробу втрутитися у проміжні вибори 2018 року.

Україна є ще однією основною мішенню для дезінформаційних кампаній ІРА, і, за даними Великої Британії, «кіберсолдати», підозрювані у зв’язках з Пригожиним, атакували країни, включаючи Велику Британію, Південну Африку та Індію.

Як і у випадку з Вагнером, після заперечення будь-якої причетності та подання до суду на людей, які припустили, що він стоїть за фабриками тролів і ботофермами, Пригожин у лютому 2023 року заявив, що він «задумав, створив і керував» ІРА.

Українська війна
Весь цей час Пригожин уникав уваги, зазвичай спілкуючись зі ЗМІ через заяви своєї кейтерингової компанії Concord.

Ситуація змінилася після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Через кілька місяців кампанія явно зупинилася, і послуги Пригожина знову були дуже затребувані.

Після багатьох років заперечення існування «Вагнера» 27 липня 2022 року підконтрольні Кремлю ЗМІ раптом визнали, що вона воює на сході України. Пригожин також почав публікувати в соцмережах відео, зняті, ймовірно, на окупованих територіях України, в яких хвалився подвигами Вагнера. До цього часу жодна інша приватна військова компанія у світі не мала доступу до такої кількості комплектів, включаючи винищувачі, гелікоптери та танки.

Але незабаром виявилося, що відносини Пригожина з російськими військовими дуже натягнуті. Він неодноразово критикував російське керівництво, стверджував, що Міноборони позбавило Вагнера боєприпасів і в один момент навіть звинуватив міністра оборони Сергія Шойгу і начальника Генштабу Валерія Герасимова в державній зраді.

Після того, як в Україні загинули десятки тисяч російських військових, Пригожину дозволили вербувати у в'язниці. Він особисто побував у численних в’язницях, щоб пообіцяти засудженим злочинцям, що вони зможуть повернутися додому вільними та зі знятими судимістю після шести місяців боротьби на стороні Вагнера в Україні – якщо вони виживуть.

На одному відео чути, як він каже засудженим: «Чи є у вас ще хтось, хто може витягнути вас із цієї в’язниці, якщо вам залишилося 10 років провести за ґратами? Бог і Аллах можуть, але в дерев’яному ящику. Я можу витягну тебе звідси живим. Але я не завжди повертаю тебе живим».

За оцінками британської розвідки, близько половини в’язнів, яких «Вагнер» відправив в Україну, були поранені або вбиті.

Через загострення відносин Пригожина з Міноборони йому заборонили вербувати нових полонених на початку 2023 року.

Кремль
Але навіщо Кремлю хтось на зразок Пригожина для проведення дезінформації та військових кампаній по всьому світу?

Однією з головних причин є так зване «правдоподібне заперечення» — використання приватних оперативників дозволяє російському уряду заперечувати причетність до дуже чутливих операцій.

Російський уряд може використовувати Євгена Пригожина у власних цілях, заперечуючи пряму участь служб. 

І чому Пригожин опинився в цій ролі? За словами журналіста Іллі Жегулєва, який детально вивчив біографію Пригожина, причин кілька.

"Він ніколи не відмовлявся від брудних вчинків. Йому було нічого втрачати репутаційно", - стверджує Жегулєв.
Іншою причиною, додає він, було минуле Пригожина. «Путін не любить людей з бездоганно чистою репутацією, тому що їх важко контролювати. З цієї точки зору Пригожин був ідеальним кандидатом».

У рідкісному інтерв’ю в 2011 році Пригожин сказав, що одного разу написав книгу для дітей, де головний герой «допоміг королю врятувати його королівство», а потім зробив «щось справді героїчне». Зараз Пригожин, можливо, допомагає президенту Путіну врятувати його бачення Росії, але історія його життя навряд чи є дитячою казкою.

Пригожин підриває виправдання Путіним війни в Україні... Далі.