Website translation into 96 languages

Thursday 8 June 2023

«Росіяни зрозуміли, що втратять Крим, тому і підірвали Каховську ГЕС. Їх ціль ... » — військовий експерт

«З воєнного погляду підрив Каховської ГЕС – це чисте безумство» — військовий експерт

Експерт Микола Саламаха вважає, що однією з цілей підриву Каховської ГЕС було витіснення населення Криму з півострова.

З воєнного погляду підрив Каховської ГЕС не має жодного сенсу. Про це The Page заявив військовий експерт, підполковник у відставці, представник науково-виробничого підприємства «Енергія-2000» Микола Саламаха.

«Правий берег вище, ніж лівий. І підрив дамби призведе передусім до затоплення лівого берега, а не правого. Так, район плавнів буде затоплений і на правому березі, але протягом двох — трьох тижнів вода звідти зійде. Виграш для росіян дуже короткотерміновий. Незначне підтоплення позицій українських військових на правому березі ні до чого не призведе», — наголосив він.

На думку експерта, навряд чи українські війська планували атакувати безпосередньо на якійсь із ділянок від Каховки до Херсона. «З військового погляду це абсолютне безумство», — вважає Микола Саламаха.

У довгостроковій перспективі підрив дамби спричинить значні економічні збитки, адже Каховське водосховище в будь-якому разі доведеться відновлювати, і це досить суттєві матеріальні витрати.

«Набирати Каховське водосховище ми будемо два — три, а то й більше років. До того, як воно буде набрано, Північнокримський канал не зможе постачати воду до Криму. 

Росіяни зрозуміли, що вони втратять Крим. І підрив, певно, зроблений насамперед для того, щоб примусити населення півострова, яке зараз опиниться без води, залишити Крим. Росіяни не пускатимуть кримчан на територію материкової України. Вони пропонуватимуть їм їхати в росію. Тобто перша ціль окупантів – витіснити населення з Криму», — додає експерт.

Друга ціль – знищити інфраструктуру, яка зав’язана на постачанні води Північнокримським каналом. «Ця інфраструктура навіть після звільнення Криму не діятиме декілька років через те, що ми не зможемо постачати туди воду з Каховського водосховища», — зазначає Микола Саламаха.

«З воєнного погляду не бачу жодної причини вчиняти такі злочини. Це ще раз демонструє, що росіянам абсолютно байдуже довкілля й навіть доля власних солдатів, які зараз опиняться у воді через те, що їх не встигли евакуювати з позицій на лівому березі», — підсумовує експерт.

Економічні наслідки для України
Каховське водосховище надзвичайно важливе для економічного комплексу півдня України, яке вирішує цілу низку завдань.

Зокрема, за словами Михайла Яцюка, йдеться про першочергову мету водосховища - зрошення півдня України.

"Не працюватимуть зрошувальні системи - постраждає сільськогосподарська сфера. Заповнити водосховище знову можна буде лише навесні, коли буде приплив води", - пояснює фахівець.

Інше питання - питне водопостачання. Усі населені пункти, розташовані на берегах водосховища, прив'язані до цього рівня. Якщо рівень знизиться хоча б на метр, то питні водозабори не працюватимуть і населення не отримуватиме питну воду.

До рівня води у Каховському водосховищі прив'язаний і Північнокримський канал. Якщо туди не надходитиме вода, то ані південь Херсонщини, ані анексований Росією Крим не отримають води.

Окреме питання, за словами Михайла Яцюка, - Запорізька атомна станція. Її охолоджують водою Каховського водосховища. Якщо рівень води знизиться і її бракуватиме в ставках-охолоджувачах, то це ставить питання безпеки АЕС і загрози ядерних аварій.