Website translation into 96 languages

Thursday 28 July 2022

Ембарго проти Ірану: що далі?


Ембарго проти Ірану - це приклад послідовної геополітики по доведеню диктаторів до стадії прийняття світових правил та законів.

1950
Все почалося с Британського бойкоту на іранські нафтопродукти початку 1950-х років, який був відповіддю на націоналізацію Англо-іранської нафтової компанії, що належала британському уряду.  Через надзвичайно серйозний вплив на британську економіку, уряд В. Черчилля спільно з американським керівництвом прийняв рішення повалити владу прем'єр-міністра Ірану Мохаммада Моссадека.
1970
1979 року в Ірані відбулася Ісламська революція. Незабаром з'явилися чутки про те, що шах Мохаммед Реза Пехлеві, який втік з країни незадовго до революції, можливо, отримає політичний притулок у США. У відповідь на ці чутки група радикально налаштованих студентів захопила американське посольство в Тегерані, при цьому 52 дипломати потрапили в полон. США відповіли миттєво, заморозивши всі іранські авуари і золоті запаси в своїх банках.
Санкції включали повну заборону громадянам і компаніям США вести бізнес в Ірані або брати участь у спільних підприємствах з іранськими компаніями, зокрема в нафто-газовій галузі. Американський уряд також піддав санкціям підприємства інших країн, які порушують умови американського ембарго.

1980
Після вторгнення іракської армії в Іран 1980 року уряд США посилив санкції проти Ірану. 

1987 
Повністю заборонений будь-який товарообмін між США й Іраном. У цьому ж році іранські й американські кораблі вперше зійшлися в бойовому зіткненні.

1995
США в односторонньому порядку ввели торгово-економічні санкції проти Ірану, а після підписання меморандуму ҐораЧерномирдіна Росія заморозила постачання Ірану військової техніки. Зокрема, Іран не отримав 570 танків Т-72С, більше тисячі БМП, засоби ППО; також запчастини до раніше поставленого озброєння (на озброєнні армії Ірану перебували 24 винищувачі МіГ-29, 12 бомбардувальників Су-24МК, три дизельні підводні човни «Варшав'янка», 422 танки Т-72С, 413 БМП-2, ЗРК С-200 тощо).

1995 року санкції вперше було послаблено: указом Клінтона було дозволено продавати в Іран через треті країни невійськові американські товари.

1996
Конгрес США затвердив закон про нові санкції, в якому крім іншого було зазначено, що будь-яка компанія, яка інвестувала в нафтову енергетику Ірану понад 20 мільйонів доларів також зазнає санкцій, серед яких: заборона на міжбанківську діяльність; анулювання ліцензій компаній- порушників" на експорт устаткування до США; заборона на кредити на понад 10 мільйонів доларів в американських банках; заборона американським компаніями інвестувати кошти в компанію-«порушник»; заборона на купівлю боргових зобов'язань американського уряду; заборона американським компаніям імпортувати обладнання в зазначену державу.

2004
У лютому 2004 року міністерство фінансів США ухвалило, що рецензування та публікація наукових робіт іранських вчених порушує встановлений США режим ембарго відносно Ірану. Офіційний представник мінфіну США Девід Міллз, відповідальний за політику санкцій, повідомив представникам 30 видавництв про необхідність отримувати ліцензію міністерства на публікацію наукових робіт з Ірану. Він також повідомив про те, що американські вчені, які співпрацюють з іранськими вченими будуть притягнуті до відповідальності. 

2005 року уряд Ахмадінежада прийняв рішення розконсервувати програму зі збагачення урану на території Ірану, згорнуту Хатамі. У відповідь на це адміністрація Джорджа Буша ввела цілу низку нових санкцій: головним чином, проти іранських банків, а також компаній і фізичних осіб, так чи інакше пов'язаних з атомною і збройовою промисловістю Ірану.

2012
Уряд Ірану припинив, у відповідь на санкції західних країн, продаж нафти США та Великій Британії, а з початку 2013 року — і Євросоюзу.

2015
Було укладено «ядерну угоду» між Іраном і шісткою міжнародних посередників (п'ять постійних членів Радбезу ООН і Німеччина).Часткове зняття санкцій.
Після того, як Іран пішов на поступки за ядерною програмою, влада США 2016 року оголосила про звільнення від санкцій 59 фізичних осіб (громадян Ірану та інших країн), 385 підприємств, 77 літаків і 227 суден (в їх числі нафтові танкери).

2017
Вже через рік після «ядерної угоди», було оголошено про нові санкції з боку США проти Ірану. Це було зроблено новою адміністрацією Дональда Трампа. Ізраїль (Моссад) вважає, що Іран не відмовився від своїх ядерних амбіцій і його дії після «ядерної угоди» «тільки підсилюють цю тенденцію» і спостережуване посилення регіональної експансії Ірану. Цей зв'язок обумовлений тим, що скасування міжнародних санкцій привела до укладення Іраном багатьох контрактів з іноземними партнерами, дало імпульс розвитку його економіки і забезпечило йому приплив валютних ресурсів, використовуваних Тегераном для фінансування КВІР і проіранських збройних формувань у Сирії, Лівані, Іраку та Ємені.

3 лютого під санкції потрапили 8 іранських компаній, діяльність яких пов'язана з тероризмом. Ще проти 17 компаній було прийнято обмежувальні заходи через їх участь у розробці і виробництві балістичних ракет. Всі ці заходи вжиті з метою стримування ядерної програми Ірану.

2018 року адміністрація Трампа відновила санкції проти Ірану. Перший блок обмежувальних заходів США проти Ірану торкнувся автомобільного сектора Ірану, а також торгівлі золотом та іншими металами, і поновився з 7 серпня; другий блок санкцій (щодо енергетичного сектора Ірану, транзакцій, що стосуються вуглеводневої сировини, і транзакцій, пов'язаних з центральним банком Ірану) набув чинності 4 листопада2018 року. Вводячи нові санкції проти ісламської республіки, США поки вивели з-під їх дії кілька країн-покупців іранської нафти: Китай, Індію, Грецію, Південну Корею, Японію, Тайвань, Італію та Туреччину.

У листопаді 2018 року Іран був відключений від міжнародної міжбанківської системи SWIFT.

31 січня 2019 року Німеччина, Франція і Велика Британія дали офіційний старт роботі інструменту взаєморозрахунків з Іраном, покликаному зберегти торгово-економічні відносини з цією країною і не допустити потрапляння європейських компаній під антиіранські санкції США.

2020-ті
У вересні 2020-го щодо Ірану було введено нові сакнції. Окрім цього, санкції введено проти країн, компаній і осіб, причетних до постачань зброї до Ірану або з нього.