Website translation into 96 languages

Saturday 4 February 2023

Вік і суть основних релігій світу. Чому християнство стало релігією № 1?!

Релігії світу - це розуміння того, як він існує.

Релігія — це організація інституцій, обрядів та ритуалів, яка з'явилася на впевненісті людей у існуванні якоїсь величезної, непізнаної, сильної, могутньої, мудрої та справедливої сили, яка придумала, створила цей світ і керує ним — від життя та смерті кожної людини до явищ природи та перебігу історії

Причини виникнення віри у бога

- Страх життя. З давніх-давен, перед лицем грізних сил природи і мінливістю долі відчував людина свою дещицю, беззахисність і ущербність. Віра давала йому надію на хоча б чиюсь допомогу у боротьбі за існування.

- Страх смерті. Людині в принципі доступне будь-яке звершення, вона вміє долати будь-які перешкоди, вирішувати будь-які завдання. Тільки смерть йому непідвладна. Життя, хоч би як важке воно було, хороше. Смерть страшна. Релігія дозволяла людині сподіватися на нескінченне існування душі чи тіла, не в цьому, так в іншому світі чи стані.

- Необхідність існування законів.
Закон - це рамки, в яких живе людина. Відсутність рамок чи вихід їх межі загрожують людству загибеллю. Але людина — істота недосконала, тому закони, придумані людиною, менш авторитетні для неї, ніж нібито закони божі. Якщо людські закони можна і навіть приємно порушувати, то божі настанови та заповіді — не можна.

Світові релігії
  • Буддизм
  • Iудаїзм (Юдаїзм)
  • Християнство
  • Іслам
  • Індуїзм
  • Сінтоїзм
  • ітд

Буддизм. Коротко
Понад 2,5 тисячі років. Індія.
Принц Сіддхартха Гуатама (VI століття до н.е.(наша ера)), який став Буддою — «просвітленим». «Тіпітака» («три кошики» пальмового листя, на якому спочатку записувалися одкровення Будди):

Вина-пітака - правила поведінки для буддійських ченців,
Сута-пітака - вислови та проповіді Будди,
Абідхамма-пітака — три трактати, що систематизують положення буддизму.
Народи Шрі-Ланки, М'янми (Бірми), Таїланду, В'єтнаму, Лаосу, Камбоджі, Кореї, Монголії, Китаю, Японії, Тибету, Бурятії, Калмикії, Туви.
Ідеологія: Людина може стати щасливою, тільки позбувшись усіх бажань
Центр: Лхаса (Тибет, Китай)
Знак: Колесо закону (Дхармачакра)

Юдаїзм. Коротко

Понад 3,5 тисяч років. Земля Ізраїлю (Близький Схід).
Мойсей, вождь єврейського народу, організатор Вихід євреїв з Єгипту (XVI-XII ст. до н.е.)
П'ятикнижжя Мойсеєво (Тора) - Буття (Берешит), Вихід (Шемот), Левіт (Вайікра), Числа (Бемідбар), Повторення Закону (Дварим);
Невіїм (Пророки) - 6 книг старших пророків, 15 книг молодших пророків;
Кетувім (Письма) — 13 книг
Ізраїль.
Не давай людині того, чого не бажаєш собі
Єрусалим.
Храмовий світильник (менора)

Християнство. Коротко

Близько 2 тисяч років. Земля Ізраїлю.
Ісус Христос - син божий, що спустився на землю заради того, щоб прийняти страждання для спокутування людей від первородного гріха, що воскрес після смерті і піднявся назад на небо (12-4 рр. до н. е. - 26-36 н. е.)
Біблія (Священне писання)
Старий Завіт (ТанаХ)
Новий Завіт – Євангелія; дії апостолів; 21 послання апостолів;
Гріх або служіння. Розплата або  Апокаліпсис, або Одкровення Іоанна Богослова
Народи Європи, Північної та Південної Америки, Австралії.
Світом править любов, милосердя і всепрощення.
Єрусалим.
Хрест, (на якому розіп'яли Ісуса Христа)
Три напрями:
  • Католицтво
  • Православ'я
  • Греко-католицтво

Іслам. Коротко
Близько 1,4 тисяч років. Аравійський півострів (на південному заході Азії)
Мухаммад ібн Абдаллах, посланник бога і пророк (бл. 570-632 р. н. е.)
Коран
Сунна посланника Аллаха — історії про вчинки та висловлювання Мухаммада
Народи Північної Африки, Індонезії, Близького та Середнього сходу, Пакистану, Бангладеш.
Поклоніння Аллаху, який вічний і єдино здатний оцінити поведінку людини для її визначення до раю.

Чи йдете ви в мечеть по п'ятницях, відвідуєте синагогу по суботах або моліться в церкві по неділях, релігія так чи інакше торкнулася вашого життя. Навіть якщо єдина річ, якою ви коли-небудь поклонялися – ваш улюблений диван, ваш світ був все одно сформований релігійними переконаннями та практиками інших людей.

Вірування людей впливають на все, від політичних поглядів та творів мистецтва до одягу, який вони носять та їжу, яку вони їдять. 

Релігійні переконання не раз сварили народи та надихали людей на насильство, вони також відігравали не останню роль у деяких наукових відкриттях.

Ні для кого не новина, що релігія дуже впливає на суспільство. Кожна цивілізація, від давніх майя до кельтів, мала свого роду релігійну практику. У своїх ранніх формах, релігія надавала суспільству систему поглядів та цінностей, відповідно до якої воно могло відтворювати та виховувати молодь. Крім того, це також допомагало пояснювати процеси та явища такого прекрасного і такого складного і часом страшного навколишнього світу.
А тепер про релігії докладніше....

Зачатки релігій

Свідчення деяких зачатків релігії були виявлені ще в артефактах епохи неоліту, і хоча релігія дуже розвинулася в порівнянні з примітивними обрядами, ніяка віра насправді не вмирає. Деякі, як, наприклад, світогляд друїдів, продовжують жити до теперішнього часу, тоді як інші, на кшталт древніх грецьких і римських релігій, живуть як складник і якихось окремих аспектів пізніших християнства та ісламу.

Нижче ми зробили невеликий огляд із релігій. Незважаючи на їхні давні витоки, у багатьох із них добре простежуються паралелі з головними сучасними релігіями.

Шумерська релігія

Хоча існують окремі свідчення, що вказують на те, що люди, можливо, практикували релігію вже 70 000 років тому, ранній достовірний доказ сформованої релігії відноситься приблизно до 3500 року до нашої ери. Тобто, на той час, коли шумери збудували в Месопотамії перші у світі міста, держави та імперії.

З тисяч глиняних табличок, які знаходять у районах, де розташовувалась шумерська цивілізація, ми знаємо, що в них був цілий пантеон богів, кожен із яких «завідував» своїм сектором явищ і процесів, тобто милістю чи гнівом конкретного бога люди пояснювали для себе те, що не могли інакше пояснити.

Всі боги шумерів мали «прив'язку» до конкретних астрономічних тіл, вони ж керували природними силами: наприклад, схід і захід сонця приписувалися блискучою колісниці бога сонця Уту. Зірки вважалися коровами Наннар, божества Місяця, що подорожував небом, а півмісяць був його човном. Інші боги були такі речі і поняття, як океан, війна, родючість.
Релігія була центральною частиною життя шумерського суспільства: царі стверджували, що діяли на волі богів і таким чином виконували і релігійні та політичні обов'язки, а священні храми та гігантські платформи у вигляді терас, відомі як зіккурати, вважалися житлом богів.
Вплив Шумерської релігії простежується у більшості існуючих релігій. Епопея про Гільгамеша, найбільш ранній з уцілілих творів давньої шумерської літератури, містить першу згадку про великий потоп, який також міститься в Біблії. А семіярусний вавилонський зіккурат, мабуть, і є та сама Вавилонська Вежа, яка посварила нащадків Ноя.


Стародавня єгипетська релігія

Щоб переконатися у впливі релігії життя Стародавнього Єгипту, досить подивитися на тисячі пірамід, розташованих у регіоні. Кожна споруда символізує віру єгиптян у те, що життя людини триває навіть після смерті.

Правління єгипетських фараонів тривало приблизно з 3100 до 323 року до н.е. та налічувало 31 окрему династію. Фараони, які мали божественний статус, використовували релігію для підтримки своєї влади та підпорядкування собі всіх громадян. Наприклад, якщо фараон хотів отримати розташування більшої кількості племен, все, що він мав зробити, це прийняти їхнього місцевого бога як свого власного.

У той час як бог сонця Ра був головним богом і творцем, єгиптяни визнали сотні інших богів приблизно близько 450. Причому, принаймні, 30 з них отримали статус головних божеств пантеону. З такою кількістю богів, єгиптяни зазнавали незручностей у справжній послідовній теології, проте вони були пов'язані загальною вірою у потойбічне життя, особливо після винаходу муміфікації.

Керівництва, названі «гробовими текстами», давали тим, хто міг дозволити собі це керівництво у похоронних заходах, гарантію безсмертя. Гробниці багатих людей часто містили коштовності, меблі, зброю та навіть слуг для повноцінного життя після смерті.

Флірт з Єдинобожжям

Одна з перших спроб встановити єдинобожжя відбулася в Стародавньому Єгипті, коли фараон Ехнатон прийшов до влади в 1379 до н.е. і оголосив бога сонця Атон єдиним богом. Фараон спробував стерти всі згадки про інших богів та їх зруйнувати їхні зображення. Під час правління Ехнатона народ мирився з цим так званим «Атонізмом», однак, після смерті його було оголошено злочинцем, його храми були зруйновані, а саме його існування було викреслено із записів.

Грецька та римська 

Релігії тих днів були святковими, та й у Римі небагато справ починалося без попереднього виконання релігійних ритуалів, які гарантували схвалення богів. Особливі люди стежили за знаками, посланими богами, спостерігаючи за пташиним щебетом, погодними подіями чи нутрощами тварин. Пересічні громадяни могли також розпитати богів у священних місцях, які називалися оракулами.

Релігія Обряду

Можливо, найбільшою особливістю римської релігії була важлива роль ритуалів практично у кожному аспекті повсякденні. Мало того, що ритуали виконувались перед кожними зборами сенату, святом або іншим громадським заходом, тому вони до того ж мали бути виконані бездоганно. Якщо, наприклад, виявлялося, що молитва була невірно прочитана перед урядовою зустріччю, то будь-яке рішення, ухвалене під час цієї зустрічі, могло бути визнане недійсним.

Релігія, заснована виключно на природі 

Друїдизм виник з шаманських практик і чаклунства в доісторичні часи. Спочатку він був поширений по всій Європі, але потім сконцентрувався в кельтських племенах з їх просуванням у бік британського узбережжя. Він продовжує практикуватись сьогодні серед невеликих груп.
Головна ідея Друїдизму полягає в тому, що всі дії людина повинна робити, не завдаючи нікому шкоди, навіть собі. Немає іншого гріха, крім заподіяння шкоди Землі або іншим, вважають друїди. Так само немає ніякого богохульства чи брехні, тому що людина нездатна завдати шкоди богам, і вони здатні себе захистити. Згідно з віруваннями друїдів, люди — лише маленька частина Землі, яка у свою чергу є єдиною живою істотою, яка населяється богами та духами всіх видів.

Хоча християни намагалися придушити друїдизм за його політеїстичні язичницькі переконання і звинувачували його послідовників у здійсненні жорстоких жертвопринесень, друїди були фактично мирними людьми, які практикували швидше медитації, роздуми та усвідомлення, ніж жертовні дії. У жертву приносили тільки тварини, які потім вживалися в їжу.
Оскільки вся релігія Друїдизму була побудована навколо природи, її церемонії були пов'язані із сонцестояннями, рівноденнями та 13 місячними циклами.

Чимось схожа на язичницьку віру Вікка, Асатру – віра у дохристиянських богів Північної Європи. Сходить до початку скандинавської Бронзової доби приблизно 1000 до н.е. Асатру взяла багато з давніх скандинавських вірувань вікінгів, і багато послідовників Асатру продовжують відтворювати звичаї та традиції вікінгів, як, наприклад, битви на мечах.
Головні цінності релігії - мудрість, сила, хоробрість, радість, честь, свобода, енергія та важливість родових зв'язків із предками. Як і друїдизм, Асатра заснована на природі, і все віросповідання зав'язане на зміні сезонів.
Асатру стверджує, що всесвіт розділений на дев'ять світів. Серед них Асгард — царство богів і Мідгард (Земля) — будинок всього людства. Поєднання цих дев'яти світів - Світове Дерево, Іггдрасіль. Головний бог і творець всесвіту - Один, але також великою повагою користувався Тор, бог війни, захисник Мідгарда: саме його молот вікінги зображували на своїх дверях, щоб відганяти зло. Молот, або Mjollnir, багато прихильників Асатру носять так само, як християни носять хрест.

Звільнення з податків
Хоча деякі аспекти Асатру можуть здатися непосвяченому неправдоподібними, вона набуває все більшого поширення по всьому світу. Крім того, що це зареєстрована релігія в Ісландії та Норвегії, її звільнено від сплати податків у Сполучених Штатах.

Заради справедливості, потрібно уточнити, що технічно індуїзм — це не одна релігія. Під цим поняттям фактично об'єднано безліч вірувань та практик родом з Індії.

Індуїзм - одна з найстаріших існуючих релігій, коріння якої простежується приблизно до 3000 до н. Хоча деякі з її прихильників стверджують, що вчення завжди існувало. Священні писання релігії зібрані у Ведах, найстаріших із відомих релігійних творів індоєвропейськими мовами. Вони були зібрані приблизно між 1000 та 500 роками до н.е. і вважаються індусами як вічна правда.

Всеосяжна ідея індуїзму — пошуки «мокшу», віра в долю та перевтілення. Згідно з уявленнями індусів, люди мають вічну душу, яка безперервно народжується наново у різних втіленнях, згідно з її способом життя та діями у попередніх життях. Карма описує наслідки, які випливають із цих дій, і індуїзм вчить, що люди можуть покращити їхню долю (карму) через молитву, жертви та різні інші форми духовних, психологічних та фізичних дисциплін. Зрештою, слідуючи праведними шляхами, індус може бути звільнений від відродження і досягти «мокшу».
На відміну від інших головних релігій, індуїзм не заявляє про жодного засновника. Не простежується його зв'язок і з певною історичною подією. На сьогоднішній день майже 900 мільйонів людей у всьому світі вважають себе індусами, причому більшість з них живут в Індії.

Буддизм
Буддизм, що зародився в Індії близько 6 століття до н.е., багато в чому подібний до індуїзму. Він заснований на навчанні людини, відомої під ім'ям Будда, яка народилася як Сіддхартха Гаутама і виросла як індус. Як і індуси, Буддисти вірять у перевтілення, карму та ідею досягнення повного визволення – Нірвани.

Згідно з Буддистською легендою, Сіддхартха мав досить закриту молодість і був вражений, коли виявив, що люди навколо, виявляється, відчувають такі речі як горе, бідність та хвороби. Зустрівши групу людей, які шукають освіти, Сіддхартха почав шукати спосіб закінчити людські страждання. Він довгий час постив і медитував, і, нарешті, досягнув можливості вирватися з вічного циклу перевтілень. Саме це досягнення «бодхи», чи «освіти» призвело до того, що він тепер відомий як Будда, або «Освітлений».

Чотири Благородні Істини: (чотири арьясатьяни), чотири істини Святого - одне з базових навчань буддизму, якого дотримуються всі його школи.
1. Все існування – це страждання.
2. Усі страждання викликані людськими бажаннями.
3. Зречення від бажань закінчить страждання.
4. Існує шлях до припинення страждань – восьмеричний шлях.
Буддизм не надає надто великої уваги божеству, набагато більшу важливість має самодисципліна, медитація та співчуття. У результаті буддизм іноді розцінюється більше як філософія, ніж релігія.

Як і буддизм, даосизм та конфуціанство є більше філософією, ніж релігіями. Обидві зародилися у Китаї 5 – 6 століттях е. обидві активно практикуються у Китаї і сьогодні. Даосизм, що ґрунтується на понятті «Дао», або «Шлях», дуже цінує життя і проповідує простоту та невимушений підхід до життя. В основі конфуціанства - любов, доброта і людяність.

Ще одна релігія, що походить із Індії. Джайнізм проголошує як головну мету досягнення духовної свободи. Бере свій початок із життів та навчань Джайн, духовних вчителів, які досягли найвищого рівня знання та розуміння. Згідно з вченням Джайн, послідовники релігії можуть досягти свободи від матеріального існування або карми. Як і індуїзмі, це звільнення від перетворення називають «мокша».
Джайни також вчать, що час вічний і складається з низки висхідних або низхідних рухів, які тривають протягом мільйонів років. Протягом кожного з цих періодів є 24 джайн. Тільки два з цих вчителів відомі в поточному русі: Парсва та Махавіра, які жили в 9 та 6 століттях до н.е., відповідно. За відсутності будь-яких вищих богів чи бога творця, послідовники джайнізму шанують Джайн.
На відміну від буддизму, який засуджує страждання, ідея джайнізму – аскетизм, самозречення. Спосіб життя джайну управляється «Великими обітницями», які проголошують відмову від насильства, чесність, сексуальну помірність, відчуження. Хоча ці клятви суворо дотримуються самітниками, джайни також слідують їм пропорційно своїм здібностям та обставинам, з метою саморозвитку 14-етапним шляхом духовного зростання.

Хоча інші релігії мали короткі періоди монотеїзму, іудаїзм вважається найстарішою всесвітньою монотеїстичною вірою. Релігія ґрунтується на тому, що Біблія описує як угоди між Богом та деякими з батьків – засновників. Іудаїзм - одна з трьох релігій, що ведуть своє походження від патріарха Авраама, який жив у 21 столітті до н.е. (Дві інші - іслам і християнство).
П'ять Книг Мойсея входять у початок єврейської Біблії, утворюючи Тору (П'ятикнижжя), єврейський народ - нащадки Авраама і одного разу повернуться до своєї країни Ізраїль. Тому євреїв іноді називають «обраним народом».
В основі віросповідання — десять заповідей, що є священною угодою між Богом і людьми. Поряд із 613 іншими посібниками, які містяться в Торі, ці десять заповідей визначають спосіб життя та думки віруючого. Дотримуючись законів, євреї показують їхню відданість волі бога і зміцнюють свої позиції в релігійному співтоваристві.
У рідкісній одностайності всі три головні світові релігії визнають десять заповідей основними.

Зороастризм заснований на вченні перського пророка Заратустри, або Зороастри, який жив між 1700 і 1500 до н.е. Його вчення явлені світові у вигляді 17 псалмів під назвою Гати, які складають Святе Письмо зороастризму, відоме як Зенд Авеста.
Ключовим аспектом зороастрійської віри є етичний дуалізм, постійна боротьба між добром (Ахура Мазда) та злом (Ангра Майнью). Особиста відповідальність має велике значення для зороастрійців, оскільки їхня доля залежить від вибору, який вони роблять між цими двома силами. Послідовники вірять, що після смерті, душа приходить до Мосту Суду, звідки вона потрапляє або до раю, або до місця мук, залежно від того, які за життя переважали вчинки: добрі чи погані.
Оскільки позитивний вибір не так складно зробити, зороастризм загалом сприймається як оптимістична віра: Заратустра, нібито, єдина дитина, яка сміялася при народженні замість плачу

Скільки у світі релігій?

Світові релігії називаються так тому, що вийшли далеко межі нації, країни, поширилися на величезну кількість народностей. Немирові сповідуються у межах меншої кількості людей. В основу монотеїстичного погляду покладено вірування в одного Бога, а язичницькі припускають наявність кількох божеств.

Християнство
Найбільша світова релігія, що виникла 2000 років тому в Палестині. Налічує близько 2,3 мільярдів віруючих - християнство. У 11-му столітті стався поділ на католицизм та православ'я, а у 16-му від католицизму відокремився ще й протестантизм. Це три великі гілки, решти дрібних існує понад тисячу.

Основна сутність християнства та його відмінні риси від інших релігій полягають у наступному:

Православне християнство дотримується традиції віри з апостольських часів. Основи її сформульовані Вселенськими Соборами та догматично закріплені у Символі Віри. Учення базується на Святому Письмі (в основному Новий Завіт) та Святому Переказі. Богослужіння відбуваються по чотирьох колах, що залежать від головного свята - Великодня.
У православ'ї існує сім основних Таїнств:
  • Водохреща
  • Миропомазання
  • Євхаристія (Причастя Святих Христових Тайн)
  • Сповідь
  • Соборування
  • Вінчання
  • Священство
У православному розуміння Бог єдиний у трьох особах: Отець, Син, Святий Дух. 

Людина усвідомлюється образом і подобою Божою, з вільною волею, але занепалим у вир гріха. Бажаючим відновити колишню святість, позбутися пристрастей Господь допомагає цим шляхом.

Католицьке вчення - великий напрямок у християнстві, поширене переважно у Західній Європі, Латинської Америки та США. Дане віровчення має багато спільного з православ'ям у розумінні Бога та стосунків між Господом та людиною, але є принципові та важливі відмінності:
  • Непогрішність глави церкви Папи Римського;
  • Священне Передання сформовано із 21 Вселенського собору (у православ'ї визнаються перші 7);
  • розмежування між духовенством та мирянами: люди у сані наділені Божественною Благодаттю, їм відводиться роль пастухів, а мирянам – стада;
  • вчення про індульгенцію як про скарбницю добрих справ, здійснених Христом і Святими, і Папа, як намісник Спасителя на землі, роздає прощення гріхів комусь бажає і хто потребує цього;
  • додавання свого розуміння в догмат про Святого Духа, що походить від Отця і Сина;
  • внесення догматів про непорочне зачаття Діви Марії та її тілесне піднесення;
  • вчення про чистилище як про середній стан людської душі, що очищається від гріхів через важкі випробування.
Протестантизм виник у результаті Реформації в Німеччині і поширився по всій Західній Європі як протест і бажання перетворити християнську Церкву, позбавивши середньовічних уявлень.

Протестанти найбільші "демократи" у релігії, але погоджуються з християнськими уявленнями про Бога як Творця світу, про людську гріховність, про вічність душі та спасіння. Поділяють розуміння пекла та раю, відкидаючи при цьому католицьке чистилище.

Відмінні риси протестантизму від католицизму і православ'я:
  • зведення до мінімуму церковних обрядів – до Хрещення та Причастя;
  • немає поділу на духовенство і мирян, кожна добре підготовлена людина у питаннях Святого Письма може бути для себе та для інших священиком;
  • богослужіння проходить рідною мовою, будується спільною молитвою, читанням псалмів, проповідей;
  • немає шанування святих, ікон, мощей;
  • не визнається чернецтво та ієрархічний устрій церкви;
  • спасіння розуміється лише вірою, а добрі справи не допоможуть виправдатись перед Богом;
  • визнання виняткового авторитету Біблії, і кожен віруючий на власний розсуд трактує слова Писання, критерієм є думка основоположника церковної організації.
Основні напрямки протестантизму: квакери, методисти, менонітти, баптисти, адвентисти, п'ятдесятники, свідки Єгови, мормони.

Іслам 
Наймолодша світова монотеїстична релігія. Число віруючих близько 1,5 мільярда людей. Засновником є пророк Мухаммед. Священна книга – Коран. Для мусульман головне – жити за прописаними правилами:
  • молитися п'ять разів на день;
  • дотримуватися посту рамадан;
  • творити милостиню 2,5% на рік від доходу;
  • здійснювати паломництво до Мекки (хадж).
Деякі дослідники додають шостий обов'язок мусульман - джихад, що виявляється в боротьбі за віру, запопадливість, старанність. Виділяється п'ять видів джихаду:
  • внутрішнє самовдосконалення на шляху до Бога;
  • озброєна боротьба з невіруючими;
  • боротьба зі своїми пристрастями;
  • поділ добра та зла;
  • вжиття заходів щодо злочинців.
В даний час екстремістські угруповання використовують джихад меча як ідеологію, яка виправдовує їхню криваву діяльність.

Політеїзм
Політеїзм – це віра у багатьох Богів. Це можна назвати якоюсь системою вірувань, цілим світоглядом чи ґрунтом для розбіжностей. Релігія ґрунтується на вірі в кількох божеств, що зібрані в пантеон з богинь і, звичайно ж, богів.

Політеїзм відноситься до типу теїзму і протистоїть монотеїзму, тобто вірі в одного, єдиного Бога. І при цьому, він також розходиться з судженнями атеїзму, де заперечується існування будь-яких вищих сил.

Насправді такий термін було введено Філоном Александирійським тому, що з'явилася необхідність створити певну відмінність політеїзму від язичництва. Бо на той час язичниками називали всіх, хто не сповідував іудаїзм.

Синтоизм
Синто (яп. 神道 синто:, «шлях богів») — традиційна політеїстична релігія Японії, заснована на анімістичних віруваннях древніх японців. Об'єктами поклоніння є численні божества та душі померлих, які називаються ками. Особливою частиною традиції є поклоніння природним об'єктам, за кожним з яких стоїть свій камінь. Тут відсутні складні богослов'я, етичні розпорядження та канонізоване священне писання.

Синтоїстами цінуються манускрипти «Кодзики», «Ніхон секи»  та деякі інші, творці яких задокументували подробиці міфології та ритуалів стародавніх японців. 

Центральним сюжетом синто та японської міфології загалом є історія про небесних камі Ідзанагі та Ідзанами, які створили японські острови та породили безліч камі, у тому числі богиню сонця Аматерасу, нащадком якої став легендарний імператор Дзимму. Поклоніння камі проходить у святилищах дззиндзя, на вході в них стоять ворота торії, які також є пізнаваним символом релігії. Архітектура синтоїстських храмів, ймовірно, перегукується з стародавніми сховищами пальового типу. Вона змогла зберегти свої основні риси, попри вплив буддизму. 

У сучасній Японії налічується 100 000 дззинздя, куди припадає 20 000 священиків канусі. До їх обов'язків входить відправлення ритуалів, обслуговування храмів та проведення свят мацурі. При храмах також служать жінки міко, які виконують роль помічниць священнослужителів.

Важливою частиною синтоїстського поклоніння є численні фестивалі мацурі, які обчислюються тисячами. Найважливіші та найбільші з них збирають понад мільйон глядачів, як у випадку з Гіон-мацурі. Багато мацурі сьогодні втратили минуле релігійне значення.

Релігія зазнала у своєму розвитку значного впливу з боку буддизму після його проникнення до Японії у районі VI століття зв. е. Іноді буддистські храми будувалися впритул з синтоїстськими, з'являлося безліч синкретичних вчень, що об'єднували синтоїстську та буддійську традиції. Вчені вважають, що ранній етап формування синтоїзму припадає на період Яї (III століття до н. Е. - III століття н. Е.).

Синтоїзм вплинув як у класичне театральне мистецтво Японії, і на сучасну масову культуру. Його елементи знаходять відображення у відомих манга та аніме, а також фігурують у комп'ютерних іграх. 

Джедаїзм
Швидше філософська течія, аніж релігія, я не могла про це не згадати! Джедаї вірять у Силу, всеосяжне енергетичне поле, яке створюється всіма живими істотами, яке оточує і проникає у все живе, і працюють над розвитком своїх, приблизно як лицарі джедаї з фільму «В». У джедаїзмі немає культових дій і догм, а послідовників цієї течії вже зареєстровано близько півмільйона, особливо в Америці та Великій Британії.

А код джедаєв свідчить таке:
  • Немає емоцій – є спокій.
  • Немає невігластва – є знання.
  • Немає пристрасті – є безтурботність.
  • Немає хаосу – є гармонія.
  • Немає смерті – є Сила.
Отже, швидше за все, джедайський напрямок багато в чому нагадує буддизм.

Центральна ідея у всіх релігій одна: існування вищої Сили і тонких, невидимих світів, а також духовне вдосконалення людини. Усі релігії походять від давніх езотеричних знань. Отже, буде радісно, коли кожна людина віритиме в те, що їй найбільше до вподоби, а також надасть таку саму свободу й іншим. Адже в першу чергу треба залишатися людьми!
На цій філософській ноті я ставлю крапку.